Geef je immuunsysteem een boost

Mijn lichaamMerel Kruit

Je immuunsysteem een boost geven: kan dat, en hoe doe je dat eigenlijk? Wondermiddelen bestaan niet, maar je kunt je immuunsysteem zeker een handje helpen. Zeker in het najaar en in het vroege voorjaar kan dat geen kwaad, omdat er dan veel ziektekiemen rondgaan. Wij geven vijf tips om verkoudheid en griep te voorkomen en te beperken.

1. Minder stress en meer slaap

Deze tip zetten we niet voor niets bovenaan: het is wetenschappelijk bewezen dat stress een negatieve invloed heeft op je immuunsysteem. Denk bijvoorbeeld aan een drukke periode waarin je eigenlijk net iets te hard werkt. Op het moment dat je rust neemt en daar van wil genieten, word je flink grieperig of verkouden. Je bent niet de enige. Bij veel mensen krijgt het immuunsysteem een klap tijdens stressvolle periodes of vlak daarna. Probeer stress waar het kan dus te beperken.
Daarnaast is het belangrijk om voldoende te slapen. Geen spannende tip, maar wél belangrijke! Ga op tijd naar bed en berg je telefoon en tablet op om tot rust te komen.

2. Kies voor voeding met veel vitaminen

Dat voldoende groente en fruit eten belangrijk is voor een gezond immuunsysteem, wist je al. Deze groente – en fruitsoorten zijn echte vitaminebommetjes voor je afweersysteem:

 • Citrusvruchten zoals sinaasappel en citroen (vitamine C)
 • Kiwi (vitamine C)
 • Aardbeien C (vitamine C)
 • Tuinkers (vitamine A, C en E)
 • Broccoli (vitamine A, C en E)
 • Groene asperges (vitamine A, C, E en K)
 • Knoflook (bevat zwavelhoudende verbindingen die je afweersysteem versterken)

En zo zijn er nog veel meer! Maak afwisselende maaltijden klaar en probeer juist tijdens stress te denken aan voldoende vitaminen. Je afweersysteem zal je dankbaar zijn.

3. Vul je voeding aan

Als je het druk hebt wil het nog weleens voorkomen dat gezond eten makkelijker gezegd is dan gedaan. Vaak grijp je toch net wat sneller naar ‘makkelijke’ voeding, die niet altijd voldoende vitaminen bevat. Voor je immuunsysteem kan dat in een drukke periode net niet goed uitpakken. Een tekort aan vitaminen kan op twee manieren ontstaan:

 • Ingrediënten in (kant – en klare) voeding die ervoor zorgen dat je bepaalde vitaminen minder goed opneemt.
 • Je eet te weinig voeding die rijk is aan vitaminen en mineralen.

Het kan helpen om een tekort aan te vullen met multivitaminen. Forever Daily (multivitaminen) bevat een uitgebalanceerde hoeveelheid vitaminen voor elke dag. Zo geef je jezelf net dat extra duwtje in de rug voor een sterk immuunsysteem.

4. Sporten of een blokje om: het helpt!

Beweging helpt niet alleen om fit te blijven, maar is ook belangrijk voor je immuunsysteem. Het helpt je om een sterke afweer op te bouwen. Interessant is dat beweging ook helpt om stress tegen te gaan. Het helpt je om je focus te verleggen en even niet te piekeren.
Belangrijk is dat je sport en beweegt op een manier die bij jou past. Anders is de kans groot dat je het niet volhoudt. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Lopen of fietsen naar je werk, in plaats van met het OV of de auto
 • Een rondje lopen tijdens de pauze van je werk
 • Wandelen op een plek die jij fijn vindt (bos, strand, park, stad)
 • Work-outs in de sportschool of thuis: kies wat jij fijn vindt
 • Abonnement op een sport die jou aanspreekt

Sporten helpt echt: je houdt je immuunsysteem ermee op peil, en je spieren ook.

5. Wees lief voor je buik

Geef je buik een extra oppepper* met bijvoorbeeld Forever Active Pro-B. Forever Active Pro-B bevat een gepatenteerde mix van 6 verschillende bacteriestammen en biedt 8 miljard KVE (Kolonie Vormende Eenheden) die bijdragen aan een gezond maag-darmstelsel en een normale werking van het immuunsysteem. Daarnaast is de formule rijk aan zink. *Zink draagt bij aan een normale stofwisseling van koolhydraten, vet en eiwitten. Zo geeft een rustige buik* jou een blij gevoel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!