Zo voorkom je (vr)eetbuien

Mijn lichaamStephanie Reedijk

Die reep chocola na drie blokjes wegleggen? As if. Toch is het belangrijk dat je jezelf een beetje in de hand houdt. Gezond eten, en niet te pas en te onpas naar een snack grijpen, is goed voor je lichaam én je mentale welzijn. Want net zoals stress een aanslag op je emoties is, zijn (vr)eetbuien dat ook.

Toegeven aan snacks: enerzijds wil je soms niets liever, anderzijds zit je absoluut niet te wachten op die extra kilo’s. Of dat schuldige gevoel achteraf. Die conflicterende emotie is heel herkenbaar. Psychology Today dook in de psyche achter dit eeuwige dilemma en biedt vijf handvatten om hiermee om te gaan.

Kies tussen gezond eten en feestjes

Een gezond dieet volgen gaat thuis vaak het makkelijkst: jij bepaalt immers wat er - vooral niet - op tafel komt. Uitgenodigd voor een feestje? Leuk, maar voor je het weet sta je met een wijntje in je hand een stuk taart weg te eten. En dan moeten de blokjes kaas en borrelhapjes nog komen. Als je weet dat je moeilijk weerstand biedt aan zulke verleidingen, maar toch graag wil afslanken, kan het helpen om dit soort situaties tijdelijk te vermijden. Wist je trouwens dat de meeste gezonde diëten ’s avonds sneuvelen? Neem dus vooral eens een andere route als je na een lange werkdag weer langs die grote gele M rijdt.

Duik in de gezonde snack recepten

Snacken zonder schuldgevoel ís mogelijk. Het kost je wat meer voorbereidingstijd, maar het is de moeite waard. Nu is de stap van een zak chips naar een bakje bleekselderij nogal groot, dus doe jezelf dat niet aan. Zoek naar gezonde recepten waar je oprecht blij van wordt. Popcorn bevat al minder calorieën dan chips. Waterijsjes bevatten ook weinig calorieën en je kunt er eindeloos mee variëren. Deze variant met fruit, yoghurt en aloë vera zijn een feestje om te eten en zitten bomvol antioxidanten. Geloof ons: een stukje versgebakken bananenbrood voelt net zo goed als toegeven aan je guilty pleasure. Extra tip: kies voor kleinere porties dan normaal, dan hoef je echt niet al het lekkers af te slaan en kun je toch afslanken.

Vind afleiding in wandelen

Als je je planten geen aandacht geeft, groeien ze niet. Zo werkt dat ook met je gewicht. Als je steeds blijft hangen in dagdromen over gezouten karamel en macarons, leid jezelf dan af. Zet een podcast op en ga een stuk wandelen. Op de website van de ANWB vind je de mooiste wandelroutes per provincie. Hang de toerist uit in eigen land: Nederland is vaak mooier dan je denkt. Ontdek de natuur op eigen bodem of kies voor een stadswandeling. Lopen is een fijne manier om tot jezelf te komen en je valt er ook nog eens op een gezonde manier van af. Houd je er niet van om alleen te lopen? Vraag een vriend(in) mee. Wandelen is het perfecte moment om even bij te praten.

Voed je hersenen opnieuw op

Je kunt jezelf trainen om anders om te gaan met impulsen. Slaat je gezonde dieet compleet overboord, sta daar dan eens bewust bij stil. Waarom heb je zo’n trek in bepaalde dingen? Waarom lukt het niet om gezond te eten? Wat is het gevolg voor je lichaam als je toegeeft aan cravings? Is dat écht wat je wil of is je doel om op gewicht te blijven of zelfs af te slanken?

Als je met regelmaat focust op de negatieve impact van ongereguleerd snacken, leert je brein het af om zo naar ongezond eten te verlangen. Dit doe je natuurlijk niet in drie dagen, dus volhouden is essentieel. Op termijn wordt het steeds eenvoudiger om je gezonde levensstijl vast te houden. Onthoud: elke snack die je laat staan, is een overwinning.

Kom oog in oog met je verleiding

Wie is er sterker: jij of die zak suikerpinda’s? Leg je deze strijd keer op keer af, zoek dan juist de confrontatie op met je verleiding. Leg een dichte zak pinda’s naast je neer en eet er bewust niet van. Kijk er af en toe naar en herinner jezelf eraan dat jij aan het winnen bent. Je pijnigt jezelf een beetje, maar op deze manier beïnvloed je je reactie op ongezonde snacks. Deze methode werkt niet voor iedereen, maar dat is natuurlijk geen reden om het niet te proberen. Gezond eten is ook een kwestie van wilskracht en doorzettingsvermogen.