Ontkoppel jezelf: de voordelen van offline gaan

Mijn geestMerel Kruit

Social media, WhatsApp, Zoom én Netflix: wanneer ben je eigenlijk nog offline? En wat doet alle digitalisering met ons? Laten we voorop stellen dat verbonden zijn ook veel voordelen heeft. Je kunt elkaar makkelijk bereiken, je favoriete muziek vind je op Spotify en die grappige meme deel je in no-time met die vriend waar je aan moet denken. Toch kost al dat online zijn ook veel energie. Leg je telefoon of tablet weg en verbreek de verbinding met de virtuele wereld! Lees waarom dat belangrijk is én hoe je dat doet.

Meer doen met je zintuigen

Een belangrijke ervaring die de online wereld ons niet kan geven, is het gebruik van je zintuigen. Gras of zand onder je voeten, de geur van buitenlucht, het proeven van ingrediënten en lekker vies worden in je kookschort of in je oude kleding. Om jezelf los te koppelen van je scherm kan het veel rust (en genot) geven om meer met je zintuigen en handen te doen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een wandeling in de natuur of werken in je tuin (zonder telefoon).
  • De tijd uittrekken om te koken en je favoriete ingrediënten te ruiken en te proeven.
  • Meespelen met je kind met ‘offline speelgoed’. Verlies jezelf samen met je kind in LEGO, klei, voetballen of knutselen.
  • Aromatherapie met etherische olie: ruik de verschillende geuren en ervaar wat ze doen met je stemming.
  • Neem de tijd om je te laten meevoeren door mooie muziek. Tip: download vooraf een lijst. Zo hoef je dit niet meer te doen op het moment dat je tot rust wilt komen. Muziek opzoeken doe je immers ook… juist, online!

Er zijn nog veel andere activiteiten te bedenken. Lees ook ons artikel over mindful wandelen!

(Her) ontdek je stad

Ben je net verhuisd of woon je al tijden in dezelfde stad? Misschien geloof je het niet, maar ook als je er al jaren woont heeft jouw woonplaats nog geheimen voor je. Laat je telefoon thuis achter en ga volledig zonder plan op stap. Verdwalen mag! Loop eens de andere kant dan je normale route op en ga eens dat kleine straatje in dat je altijd overslaat omdat dit niet de snelste route is. Het zal je verbazen welke mooie plekjes je nog ontdekt. En dat zonder je telefoon!

Verlies jezelf in een dag zonder tijd

Spreekt ontkoppelen van de online wereld je wel aan? Dan kun je je nog een stap verder gaan door de tijd één dag helemaal los te laten. Dek om te beginnen je klok af. Zet daarna je wekker uit en word wakker wanneer je voldoende geslapen hebt. Die dag onderneem je je activiteiten onafhankelijk van de tijd en andere online afleiding. Onthaasten dus, maar dan écht!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang elke maand de laatste artikelen en nieuws over onze producten.

Altijd online? Dit is wat het met je doet

Onderzoek toont aan dat digitalisering onze fysiologie behoorlijk heeft veranderd. Wist je dat we zelfs anders dromen, denken, voelen en slapen? Dit is niet alleen maar negatief, want digitalisering heeft veel voordelen. Belangrijk is wel dat je balans houdt tussen online en offline. Hieronder lees je waarom.

We slapen steeds minder

Onderzoek heeft uitgewezen dat we steeds minder slapen met de toenemende digitalisering. Dit heeft twee oorzaken:

  • Gebruik van blauw licht voor je gaat slapen, brengt je dag-nacht ritme in de war. Door het blauwe licht denkt je brein dat het dag is, waardoor er minder melatonine (slaaphormoon) wordt aangemaakt. Lees ook ‘pas op met staren naar schermen’.
  • Online activiteiten (social media, mail checken, chatten) voor je gaat slapen zorgen voor een onrustig gevoel, waardoor je minder makkelijk inslaapt.

Als je moeilijk in slaap komt, zijn blauw licht en online activiteiten dus slim om onder de loep te nemen. Kijk eens wat er gebeurt als je je telefoon 1 à 2 uur voor je gaat slapen, weglegt!

Extra tips nodig? Lees dan onze blog ‘6 manieren om je slaapritme te verbeteren’.

Je geheugen en concentratie gaan er niet op vooruit

In de digitale wereld waarin we leven, is informatie altijd en overal beschikbaar. Dat is fijn, want je hoeft daardoor minder te onthouden. Toen we telefoonnummers nog uit ons hoofd moesten leren en informatie vooral uit boeken haalden, werd ons geheugen voortdurend getraind en uitgedaagd. Het is dus niet zo gek dat jongere generaties meer moeite hebben met het onthouden van telefoonnummers, verjaardagen en zelfs persoonlijke informatie.
Dit gegeven kun je niet direct veranderen, maar je kunt je er wel bewust van zijn: probeer elke dag wat offline momenten in te plannen. En als iemand je een vraag stelt ergens over, denk dan iets langer na voordat je Google tevoorschijn tovert.

Je wordt minder productief

De meeste technologieën zijn ontworpen om het leven makkelijker te maken en je productiviteit te verhogen. Denk aan informatie die meteen beschikbaar is en mensen die je makkelijk kan bereiken. De valkuil van switchen tussen online activiteiten (social media) en offline activiteiten (werk), is dat het lijkt alsof je goed bent in multitasking. In werkelijkheid heeft het voortdurende switchen juist een negatieve invloed op je efficiëntie en prestaties. Herkenbaar? Bedenk welke zaken jou het meeste afleiden en laat dit links liggen!