Gelukkige relatie? Zó groei je samen verder.

Mijn omgevingMerel Kruit

Het begrip ‘vreugde’ kom je vaak genoeg tegen. Wat is nu het verschil tussen geluk en vreugde en waarom is vreugde zo belangrijk voor je relatie? In deze blog zochten we het voor je uit. Want wat blijkt: wie regelmatig vreugde ervaart, heeft een betere relatie met zijn of haar partner. Lees hier hoe dit werkt en hoe je vreugde in jouw eigen relatie brengt.

Wat is geluk en wat is vreugde?

Zowel geluk als vreugde geven je een prettige gemoedstoestand. Toch zijn deze twee begrippen niet hetzelfde. Geluk ofwel ‘gelukkig zijn’ is een emotie. De emotie ‘geluk’ valt onder de basisemoties die we als mensen ervaren. Naast geluk zijn dit:

  • woede
  • angst
  • verbazing
  • walging

Welke emotie iemand in je omgeving ervaart, kun je al snel waarnemen: twinkelende ogen, (glim) lachen, fronsen of snauwen.

Ervaren mensen in een relatie meer geluk?

Geluk als emotie wordt vaak in verband gebracht met relaties. Mensen in een relatie zouden over het algemeen gelukkiger zijn. Toch zit daar een kanttekening aan. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat mensen die net getrouwd zijn een boost krijgen in hun geluk, maar dat geluksgevoel neemt snel weer af. Daarna ervaren ze een basisniveau van welzijn. De conclusie is dat als het gaat om écht geluk, de voordelen van een huwelijk maar van korte duur zijn. Er is dus meer voor nodig om samen gelukkig te zijn. En dat is waar het gevoel van vreugde belangrijk voor is.

Wat is vreugde?

Vreugde is een gevoel, terwijl geluk een emotie is. Emoties brengen psychologische en lichamelijke reacties teweeg, terwijl gevoelens betrekking hebben op je eigen denkproces. Vreugde ontstaat dus in jouw gevoelswereld, op het moment dat je nadenkt over iets wat je fijn vindt. We geven een voorbeeld: Liza kijkt naar haar vriend Mees, terwijl hij knuffelt met hun driejarige dochter. Ze ervaart daarbij de emotie geluk. Als ze vervolgens nadenkt over wat een fijne vader Mees is, ontstaat bij Liza het gevoel van vreugde.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang elke maand de laatste artikelen en nieuws over onze producten.

Hoe creëer je vreugde in je relatie?

Vreugde in je relatie zorgt voor een sterkere band samen. Naast dat je samen meer kunt doorstaan, neemt ook het geluksgevoel op de lange termijn toe. Meer vreugde in je relatie kun je onder meer op deze manieren creëren:

Praten en luisteren

Met elkaar praten en naar elkaar luisteren klinkt natuurlijk vanzelfsprekend. Toch is het dit niet altijd: misschien hebben jullie allebei een drukke baan, of heb je net een kindje gekregen. In zulke situaties leef je makkelijker langs elkaar heen, en laat dat nu net een valkuil zijn in je relatie. Blijf met elkaar praten en luister naar je partner: alleen dan weet je van elkaar wat er omgaat in de ander. Gesprekken met wederzijds begrip en humor zorgen voor vreugde én een diepe band samen.

Accepteer je partner zoals hij of zij is

Niemand is perfect en in elke relatie zijn er ergernissen. Deze worden voor beide een stuk lastiger als je elkaar wil veranderen. Je kunt de ander namelijk niet veranderen, en niet elke (kleine) ergernis is de moeite waard om je druk over te maken. Focus jezelf daarom op de goede eigenschappen van je partner. Jouw gedachten over de positieve eigenschappen van de ander, zorgen voor een gevoel van vreugde. Het mooie is dat je dit vervolgens ook weer uitstraalt naar je partner.

Leef samen in het nu

Een gevoel van vreugde creëren en delen in een relatie kan alleen als je samen in het nu leeft. Deel mooie ervaringen met je partner, in plaats van te focussen op gedachten over wat er ‘zou moeten’ of ‘wat als’. Kortom, leef samen in het nu. Dat kan zijn tijdens het kijken van een serie, maar ook tijdens een wandeling in de natuur.

Geef elkaar complimentjes

Elkaar complimenten geven is belangrijk voor vreugde in je relatie. Wanneer je een compliment krijgt, ervaar je de emotie ‘geluk’. Als je het compliment daarna zelf verwerkt en daarvan geniet, ontstaat een gevoel van vreugde. Heb je al eens aan deze complimentjes gedacht?

  • Je partner complimenteren met het overwinnen van een persoonlijke hindernis
  • De ander bedanken omdat hij of zij zo lekker heeft gekookt.
  • Tegen de ander zeggen dat je een fijne dag met hem of haar hebt gehad.

Vergeet tot slot niet om je vriend(in) of partner vaak te laten weten hoe goed hij of zij eruit ziet!