Vijf snelle tips voor een kalm ochtendritueel

Mijn lichaamIris Tuinder

We herkennen het allemaal wel. Je wekker gaat af, maar je kunt het niet laten om eerst nog even te snoozen. Of vijf keer. Vervolgens haast je je uit bed, om je klaar te maken voor je alledaagse verplichtingen. De rest van de dag heb je het gevoel alsof je achter de feiten aanloopt en ben je allesbehalve rustig. Lijkt een ontspannen start van de dag jou een ver-van-je-bed-show? Niet met onze eenvoudige en snelle tips! Je hoeft niet meteen heel rigoureus je ochtendroutine om te gooien. Maar met een paar van onderstaande gewoontes zou je je ‘s ochtends al veel minder gestresst en meer gefocust kunnen voelen. Probeer één voor één en stapje voor stapje de onderstaande tips in je ochtendroutine op te nemen, en je ochtenden zullen alsmaar fijner worden.

1.   Hydrateren en stretchen

Wakker worden, wakker worden! Hydrateren kun je leren. Het is belangrijk om je dag direct te beginnen met een glaasje water. Tijdens de nacht heb je natuurlijk geen vocht binnen gekregen, en dat moet je weer inhalen. Doe vervolgens de gordijnen open, maak je bed op, haal diep adem en kom in beweging. Stretchen zou je helpen om spanning in je lijf los te maken, terwijl het je lichaam en geest van energie voorziet. Een kleine ochtendstretch is een geweldig begin van je dag!

Het enige wat je nodig hebt is een yogamat. Laat alle spanning in je spieren los, maak je gewrichten soepel en rek je ruggengraat. Dit zal een positieve impact op je gezondheid hebben en op de rest van je dag!

2.   Doe een workout 

Als je een fervent snoozer bent, zie je jezelf waarschijnlijk niet uit bed springen om een intense workout van vijftig minuten te gaan doen. Dat snappen we. Maak kennis met Mini Burns! Dit zijn workouts van vijf minuten die voor iedereen geschikt zijn, of je nou beginner of gevorderd bent. Tijdens een workout van zo’n vijf minuten doe je een paar snelle oefeningen die je lichaam opwarmen, je hartslag verhogen en je meteen klaarwakker maken. Van kickboksen en dance moves tot een fullbody workout en buikspieroefeningen; je kunt zelf kiezen waar je die ochtend zin in hebt. En onderschat het niet: de workouts zijn kort, maar ze laten je wel degelijk zweten!

Na deze workout wil je al het zweet lekker van je af douchen. Wist je dat het wisselen van temperaturen (warm en koud) onder de douche een vorm is van hydrotherapie? Als je het gevoel hebt dat je teveel of juist te weinig hebt geslapen of je bent met het verkeerde been uit bed gestapt, dan zullen de verschillende temperaturen je onmiddellijk een energieboost geven.

3.   Maak tijd vrij voor je geliefde/familie/huisgenoot/kinderen

Voordat je je onderdompelt in de hectiek van de dag, is het fijn als je even een momentje met je familie, vrienden, huisgenoot of kinderen hebt gehad. Je kunt de volgende dingen doen:

  • Ga samen ontbijten en spreek af dat er geen telefoons of laptops tijdens het ontbijt zijn toegestaan.
  • Begin met een ‘Ochtend Même’. Stuur iedere ochtend een grappige même naar iemand om de dag met een lach te beginnen.
  • Heb je een hond? Maak iedere ochtend minstens 15 minuten een wandeling met je trouwe viervoeter. Hond blij, baasje blij.

Je zult je wekker misschien iets eerder moeten zetten wil je bovenstaande kunnen uitvoeren, maar het is het zeker waard om je dag kalm en vrolijk te starten!

4.   Begin met yoga

Yoga is zoveel meer dan ‘even stretchen’. En je hoeft er niet mega-lenig voor te zijn om mee te beginnen. Het is een hele goede manier om innerlijke rust en kalmte te ervaren, waar je de rest van de dag profijt van hebt.

Begin je net met yoga en weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Geen zorgen. Probeer deze easy flow met Ariel en start met de Zonnegroet, bepaal je intenties voor de dag en begin je hectische dag rustig en kalm. Deze workout is perfect voor beginners en je zou hem zelfs op ieder moment van de dag kunnen doen. Yoga poses zoals de Zonnegroet, zouden je bloedcirculatie kunnen verbeteren, je hartchakra kunnen openen en je hoofd kunnen leegmaken. Namasté!

Postnatale yoga

Heb je net een baby gekregen? Tegenwoordig bestaat er zogeheten postnatale yoga, speciaal voor moeders die net zijn bevallen. Postnatale yoga zou je niet alleen kunnen helpen om weer in de workout flow te komen, maar zou ook de band tussen moeder en pasgeboren kind kunnen verdiepen. De workout is overigens niet alleen bedoeld voor moeders. Broers, zussen, opa’s en oma’s kunnen ook meedoen!

5.   Ga wandelen

De manier waarop je je dag begint is van invloed op de rest van je dag. Begin je dag goed met een wandeling in de natuur, zoals een park. Een blokje om van vijftien minuten zou je al een frisse start van de dag kunnen geven. Daarnaast zou een dagelijkse ochtendwandeling je metabolisme en uithoudingsvermogen kunnen boosten.

Luister naar podcasts of muziek tijdens je wandeling, of prevel positieve affirmaties op in je hoofd. Start de dag met positieve energie. Je kan het!

Goedemorgen zonder zorgen

Natuurlijk hoef je deze tips niet meteen te integreren in je ochtendroutine. En je bent ook niet meteen een ochtendmens als je deze tips opvolgt. Maar, de tips zouden je wel kunnen helpen om rustig en kalm aan je dag te beginnen. Geef jezelf de tijd om deze nieuwe gewoontes eigen te maken, en je zult verbaasd zijn over wat ze met jou en je ochtenden kunnen doen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!