Acht tips voor meer harmonie in huis

Mijn geestAnne von Gleich

Wil je graag meer harmonie huis, maar weet je niet waar je moet beginnen? Er zijn allerlei redenen te bedenken om meer harmonie te willen creëren en wij helpen je daarmee graag een stukje op weg. Een harmonieuze ruimte creëren is niet moeilijk, maar we vergeten in ons dagelijks leven makkelijk om er iets voor te doen. En dat terwijl het juist de aandacht verdient. Want je huis is de plek waar je ontspant na een drukke dag, tijd doorbrengt met je gezin en waar je soms ook even moet focussen op je werk. De ruimtes moeten dus sfeervol zijn en rust uitstralen. Hoe doe je dat? Hierbij acht tips over hoe je serene plekken creëert.

1.   Opruimen en ontspullen

Rommel creëert chaos, wat het tegenovergestelde is van rust. Onderzoeken tonen aan dat rommel een verminderde focus en stress veroorzaakt, al helemaal tijdens het thuiswerken. Als je veel spullen hebt, krijg je te veel prikkels en ben je onnodige tijd kwijt met het verplaatsen van de spullen. Een goede oplossing is flink opruimen.

Sorteer je spullen op waarde

Een goed startpunt is het wegdoen van alles wat je niet gebruikt, wat je niet nodig hebt of wat niets voor je betekent. Begin met het verdelen van je spullen over vier dozen: weggeven, weggooien, houden en bewaren. Zie je er tegenop om rommel op te ruimen of weg te doen? Stel jezelf de vragen:

  • Gebruik ik het echt?
  • Heb ik dit nodig?
  • Hou ik van dit voorwerp, of ben ik eraan gehecht?

Kijk daarbij naar alle spullen, van de inhoud van de kastjes tot spullen op tafel en ja, zelfs de oude dozen op zolder. Houd vlakke oppervlakken vrij of beperk het aantal voorwerpen dat erop staat. Dit zorgt voor een open sfeer en brengt rust in de ruimte.

Geef je spullen een tweede leven

Je hoeft overbodige spullen niet per se weg te gooien. Is iets nog mooi en bruikbaar? Breng het dan naar de kringloopwinkel of verkoop het op Marktplaats. Er zijn natuurlijk ook spullen die je niet veel gebruikt, maar die je van tijd tot tijd toch nodig hebt. Om een serene ruimte te creëren, berg je ze op in (stapelbare) dozen. Dat scheelt veel rommel!

2.   Geef elke ruimte een eigen rol

Tijdens de coronaperiode moesten veel mensen vanuit huis werken. Nog steeds hebben sommige bedrijven met medewerkers de afspraak om deels thuis te werken en deels op kantoor. En misschien vind je het juist wel lekker: de ene keer een sociale dag op de werkvloer, een andere dag lekker focussen vanuit huis.

Bepalen wat je met een ruimte wil

Als je (af en toe) thuiswerkt, is het belangrijk om elke ruimte een eigen functie te geven. De slaapkamer is om te slapen, en niet om vanuit bed wat mails te verwerken. Terwijl de werk- of studeerkamer juist ingericht moet zijn om je te kunnen focussen. Naast werk, kun je hier andere productieve taken doen. Bijvoorbeeld rekeningen betalen, boodschappenlijstjes maken of de gezinskalender bijwerken.

Voorbeelden van functies

Het goede nieuw is: je hoeft hier niet je hele huis voor te verbouwen. Een schrijftafeltje in de woonkamer werkt ook. Of een bureautje in de kamer van je kind om huiswerk te maken. Je slaapkamer moet een toevluchtsoord zijn om de drukte van alledag te vergeten. Kies voor rustgevende kleuren, mooie planten en wat foto’s of favoriete boeken. Meer tips voor het verbeteren van je slaap lees je in deze blog.

3.   Planten in huis

Van groen worden we gelukkig. Maak daarom als je de mogelijkheid hebt, zeker ruimte voor een aantal planten. Groen in huis heeft een paar voordelen:

  • Planten geven rust
  • Groen zorgt voor een beter humeur
  • Natuurlijke decoratie is altijd mooi en past goed bij elk interieur
  • Planten zijn er in alle soorten en maten

Kies de juiste plant

Er zijn veel kamerplanten om uit te kiezen. Zet een aloë veraplant in je keukenraam (ze houden van de zon). Of zet verspreid door het huis vetplanten neer voor een botanisch gevoel. De meeste vetplanten zijn ook nog eens onderhoudsarm, dus je hebt er weinig omkijken naar. Twijfel je hoeveel water de plant nodig heeft? Een leidraad is: hoe dikker de bladeren, hoe meer water de plant opslaat en dus nodig heeft. Een tip voor iedereen met huisdieren: controleer of de plant die je wilt kopen veilig is voor hem of haar. Sommige planten zijn namelijk giftig voor bepaalde dieren.

4.   Ga voor natuurlijk licht

Natuurlijk licht draagt bij aan een open sfeer, luchtigheid en sereniteit in huis. Daarnaast verhoogt natuurlijk licht je productiviteit, verbetert het je stemming en creëert het een rustigere sfeer dan een kunstmatig licht. Verder lijken lichte ruimtes groter dan kleine ruimtes, waardoor je huis optisch groter wordt.

Zo zorg je voor natuurlijk licht

Het is eenvoudig om natuurlijk licht in je huis te laten. Open gewoon de gordijnen. Je kunt een stap verder gaan door transparante, golvende gordijnen op te hangen die beweging toevoegen en het luchtige gevoel versterken. Als een kamer van nature vrij donker is omdat er bijvoorbeeld weinig ramen zijn, of als je gewoon meer helderheid wilt, dan kun je reflecterende oppervlakken gebruiken om het licht te versterken. Strategisch geplaatste spiegels reflecteren het zonlicht, waardoor de hoeveelheid natuurlijk licht in je huis wordt verdubbeld.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang elke maand de laatste artikelen en nieuws over onze producten.

5.     Creëer wellnessplekken

Tijdens de pandemie zagen veel mensen hun huis veranderen in een soort kantoortuin. Of in een klaslokaal, voor de ouders die thuisonderwijs moesten geven. Daar hebben we een ding van geleerd: de scheiding tussen werk en privé is superbelangrijk. Maar die scheiding is ook dun. Met een eigen zenruimte, heb je altijd een plek waar je op kunt laden van een drukke dag.

Maak je eigen zenruimte

Richt je eigen speciale ruimte in waar je je kunt terugtrekken, schrijven, sporten, mediteren of lezen. Deze ruimte hoeft niet overdreven ingericht te zijn. Het idee is om een ruimte zó in te richten, dat je je ontspannen voelt en niet afgeleid wordt door allerlei ditjes-en-datjes. Of je nu moet bijkomen van een hectische werkdag of een hysterisch kinderfeestje: in jouw zenruimte heb je even dat momentje voor jezelf.

6.   Een opgeruimde en serene keuken

Voeding is een belangrijk onderdeel van onze gezondheid. Daarnaast zien veel mensen eten als een rustmoment. Voor gezinnen is het samen aan tafel zitten hét moment om bij te praten en de band te versterken. Maar voordat de maaltijd op tafel komt, moet er gekookt worden. Wist je dat je in een opgeruimde keuken makkelijker, beter en gezonder kookt?

Tips voor rust in de keuken

  • Ruim je keuken maandelijks op: wat je niet opeet of gebruikt, haal je weg.
  • Berg supplementen, kruiden, koffie, thee, snacks en supplementen op aparte plaatsen op. Zo vind je alles beter terug én hou je meer overzicht over wat je eet.
  • Leg je favoriete gezonde recepten binnen handbereik.
  • Zorg voor een zo leeg mogelijk aanrecht.
  • Vul je voorraadkast met gezonde en houdbare voedingsmiddelen, zodat je minder snel voor diepvriespizza of fastfood kiest.

Gebruik je voedingssupplementen? Zorg dan voor een goede basis. Onze voedingssupplementen, zoals Forever Daily, zijn perfect uitgebalanceerd voor als je iets extra’s nodig hebt. Het ideale dagelijkse vitamine-steuntje.

7.   Ontspannen met aromatherapie

Onze laatste tip, aromatherapie, kun je gebruiken voor elke ruimte! Aromatherapie betekent in het kort dat je je welzijn verbetert door het gebruik van etherische oliën. Door de olie te laten verdampen met een diffuser of oliebrander, verspreid de geur zich door de ruimte. Bekende geuren zijn lavendel, citroen en pepermunt.

De kracht van geuren

Elke geur heeft een bepaalde werking op je stemming en op de sfeer in de ruimte. Zo is lavendel rustgevend en citroen juist opwekkend. Daarnaast kunnen etherische oliën gemixt worden, zodat een unieke geur ontstaat. Kies voor een geur waarvan je houdt, dan voel je je eerder op gemak en in balans in de ruimte. Wij hebben vier verschillende etherische oliën met ingrediënten van over de hele wereld die op kwaliteit zijn getest om zuiverheid te garanderen. De geuren in ons assortiment zijn:

8.   Maak het gezellig

Gezelligheid, zo’n typisch Nederlands woord dat je met geen mogelijkheid kunt vertalen. Maar hoe maak je het gezellig in huis? Zorg allereerst voor comfort: zachte materialen zorgen van nature voor meer rust in huis.

Zachtheid is de sleutel tot gezelligheid

Leg vloerkleden neer op harde ondergronden (dit creëert diepte), drapeer zachte tekens op banken, stoelen en bedden en accentueer ze ook met sierkussens. Een mooie kaars of het ophangen van je favoriete foto’s draagt ook bij aan de sfeer.

Dus of jij nu hele dagen van huis bent, veel thuiswerkt of gewoon behoefte hebt aan rust in je huis: met deze tips kom je een heel eind. Om nog meer balans te creëren in je huis, hoofd en omgeving, hebben we nog veel meer artikelen.