De aloë vera plant

Aloë vera Barbadensis Miller

De aloë-familie bestaat uit meer dan 320 soorten, maar de aloë Vera Barbadensis Miller is veruit de bekendste variant. De medische eigenschappen van deze specifieke variant worden al eeuwen geroemd. De plant heeft driehoekige, vlezige bladeren met gekartelde randen, gele buisvormige bloemen en vruchten die talrijke zaden bevatten. Elk blad is samengesteld uit drie lagen. De buitenste dikke laag, ook wel de schil heeft een beschermende functie. De middelste en dunne laag net onder het bladoppervlak, de zogenaamde aloïne bestaat uit bitter, geel en stroperig sap. In de kern van elk blad vinden we de dikste laag – een innerlijke heldere gel die 99% water bevat en voor de rest bestaat uit glucomannaan, aminozuren, lipiden, sterolen en vitamines.

Over de aloë vera-plant

De aloë vera-plant wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege haar gezondheids-, schoonheids-, medicinale en huidverzorgende eigenschappen. De naam ‘Aloë Vera’ is afgeleid van het Arabische woord "Alloeh" dat "glanzende bittere substantie" betekent, terwijl ‘vera’ in het Latijn ‘waar’ betekent. 2000 jaar geleden beschouwden Griekse wetenschappers aloë vera als universeel wondermiddel. De Egyptenaren noemden aloë vera ‘de plant van onsterfelijkheid’. Tegenwoordig wordt de aloë vera-plant voor verschillende dermatologische, medische en cosmetische doeleinden in de gebruikt.

De bladeren van de plant

Elk blad is dus samengesteld uit drie lagen. De gel vormt het belangrijkste ingrediënt van veel crèmes, zalf en gel. Pas na zes jaar komt er een belangrijk bestanddeel vrij: acemannan. Een stof waar veel potentie in zit volgens de wetenschap.

De bladeren van de plant dienen koud geperst te worden. Als de plant met een draaiende beweging is geperst, verliest ze veel van haar kracht. Wanneer er warmte ontstaat verandert dit het molecuul, en wordt de werking van de moleculen minder krachtig, zo penetreren de actieve moleculen minder diep in de huid. De plant moet dus koud geperst worden, zonder en warmte-opwekkende bewegingen. De aloïne, de bittere stroperige stof uit het blad van de plant, moet ook helemaal verwijderd zijn. Wanneer deze samen met de gelei uit de kern van de plant geperst wordt gaan de twee stoffen mengen, waardoor de werking van de gelei sterk afneemt.

Wist je trouwens dat de aloe vera-bladeren ook een luchtzuiverende werking hebben? Je hoeft dus niet eens te oogsten of de bladeren zorgen al voor positieve effecten! Vooral ‘s nachts produceert de plant zuurstof. Het is dus zeker een goed idee om een aloë vera-plant in de slaapkamer te plaatsen.

De inwendige toepassing van de plant

Doordat de aloë vera barbadensis miller zo ontzettend veel verschillende werkzame stoffen bevat, zijn er ook ontzettend veel toepassingen voor producten die verrijkt zijn met aloë vera, zowel inwendig als uitwendig. Voor betrouwbaar inwendig gebruik kies je voedingssupplementen die aloë vera bevatten, of speciaal geprepareerde aloë vera drank, zoals de Forever Aloe Berry Nectar – deze bevat 90,7% pure aloë vera gel uit het binnenblad van de aloë vera plant, smaakt lekker zoet en is rijk aan vitamine C.

Aloë vera voor uitwendig gebruik: huid en haar

Aloë vera is bij uitwendig gebruik vooral erg geschikt voor de huid. Met name de gevoelige huid van het gezicht en de hals zijn gebaat bij de vele eigenschappen van de aloë vera gels en crèmes. Ze hydrateren, verzorgen en verzachten en maken de huid egaal. Twee maal per dag een dunne laag aloë vera-gel reinigt en hydrateert de huid. Spoel af en dep droog nadat de gel eventjes in is getrokken. Let op dat je niet te dik smeert, dan kan het gebruik een averechts effect hebben en de huid juist droger maken.

Aloë is rijk aan vitamines en mineralen, vitamine b21, vitamine C, A en E en foliumzuur en hydrateert daarmee ook droog haar. Daarnaast verzacht het de jeukende hoofdhuid: je kunt aloë zelfs direct op je hoofdhuid gebruiken om jeukende hoofdhuid te verzachten. Er zijn zelfs shampoo’s die razendsnel verkocht worden. Het bevat hydraterende eigenschappen en het kan een geweldig prettige shampoo zijn voor een droge hoofdhuid in de winter, wanneer velen juist wat extra lijken te worstelen met hun haar verzorging. Aloë vera heeft het vermogen om vocht aan te trekken en vast te houden, wat vooral gunstig is voor extreem droog, broos haar.

Kijk in ons assortiment voor meer toepassingen van aloë vera shampoos en conditioners voor haar en hoofdhuid. Ze verzachten het haar, maken het glad en zorgen ervoor dat het haar makkelijker doorkambaar is – zonder toegevoegde sulfaten. De nieuwe conditioner is gemaakt met pure aloë vera en andere krachtige ingrediënten. Perfect dus voor dagelijks gebruik!

Productbrochure bekijken?

Van dranken en voedingsmiddelen tot huidverzorging en huishoudelijke artikelen. Forever heeft ruim 100 producten, waarbij aloë vera het basisingrediënt is.

Bekijk de brochure.