De voordelen van stretchen voor jouw welzijn

Mijn lichaamIris Tuinder

Fysieke fitheid gaat niet alleen over sporten met een hoge intensiteit. Je in het zweet werken is goed, maar het is ook nodig om te stretchen. Hierdoor kan je lichaam veerkrachtiger worden en herstellen. Zo kun je jouw spieren een volgende sportsessie, of in je dagelijkse leven, succesvoller gebruiken. Kortom, herstel je balans door te rekken en strekken!

Het belang van rekken en strekken

Kat Morrill, een gecertificeerd Amerikaanse personal trainer, gezondheidscoach en voedingsdeskundige, moedigt mensen aan om het belang van stretchen te erkennen. Het zou namelijk meer doen dan alleen je flexibiliteit vergroten. Volgens Morrill zijn zowel mobiliteitsoefeningen als stretchen de sleutel tot spieropbouw, het voorkomen van blessures en het optimaliseren van je algehele gezondheid.

Verschil tussen mobiliteitsoefeningen en rekken en strekken

Het is allereerst belangrijk om het verschil te begrijpen tussen mobiliteitsoefeningen, rekken en strekken. Mobiliteitsoefeningen doe je meestal vóór een work-out om je gewrichten, spieren en pezen voor te bereiden op optimale prestaties. Het rekken en strekken, oftewel het ‘statisch stretchen’, doe je het beste na een work-out. Dit verlengt de spieren en herstelt het bewegingsbereik. Bewust stretchen biedt veel voordelen, waaronder meer balans in je welzijn. Lees snel verder om erachter te komen hoe effectief stretchen voor jou kan zijn.

Voorkom blessures

Zonder mobiliteitsoefeningen en stretchen om het bewegingsbereik te verbeteren, neemt de kans op letsel toe. Volgens Morrill zijn chronisch strakke, verkorte spieren vatbaarder voor blessures. Bovendien leidt een onvoldoende bewegingsbereik tot gewrichtsspanning, wat je vervolgens kan beperken bij het sporten.

Verbeter je houding

We brengen een groot deel van ons leven door met ons hoofd naar voren gebogen, bijvoorbeeld als we appen, autorijden of op computers werken. Dit, in combinatie met het gewicht van het hoofd, zorgt voor extra druk op de tussenwervelschijven en de nek- en rugspieren. Het leidt ook tot een slechte houding, wat pijntjes en kwalen kan veroorzaken.

Het stretchen van met name de nek, thoracale wervelkolom, onderrug, heupen, schouders, en borst - kan helpen om je wervelkolom te stabiliseren. Ook helpt het om spieren te ontspannen die verstrakken door langdurig zitten.

Verbeter je bloedsomloop

Stretchen verhoogt de bloedsomloop, waardoor zuurstof naar de cellen wordt getransporteerd en je organen effectiever en efficiënter kunnen functioneren. Een betere bloedcirculatie kan pijn na het sporten verminderen en de zuurstoftoevoer naar je spieren vergroten, zodat ze beter en langer kunnen presteren. Verder zegt Morrill dat stretchen je hartslag verlaagt, de belasting van je hart vermindert en je bloeddruk stabiliseert.

Verbeter je fysieke prestaties

Volgens Morrill bereidt stretchen het lichaam voor op een work-out. Ook mobiliteitsoefeningen verhogen de bloedsomloop, zodat het lichaam soepeler beweegt en een optimaal bewegingsbereik heeft tijdens het sporten. Na de work-out draagt statisch stretchen bij aan de balans van je fitnessroutine. Morrill moedigt mensen aan om net zo intensief te stretchen als ze trainen om resultaten te maximaliseren. Dit omdat tijdens de work-out spierweefsel wordt afgebroken, terwijl zich dit tijdens herstel weer opbouwt.

Verbeter je mentale gezondheid

Stretchen is een goede manier om je hoofd en lichaam een pauze te geven. Bij stretchen maakt je lichaam serotonine aan: het zogenaamde gelukshormoon dat onder andere stress vermindert. Het zou helpen beter te ontspannen, vrolijker maken en je mentale welzijn versterken. Rekken en strekken brengt het centrale zenuwstelsel tot rust, wat direct effect heeft op je stressniveau en op je humeur. Stress leidt tot gespannen spieren en stretchen helpt om deze spanning weg te nemen, omdat je het probleem bij de bron aanpakt: stress. Lees onze blog minder stress in je dagelijkse leven voor meer tips over hoe je met stress kunt omgaan.

Hoe en hoeveel je het beste kunt rekken en strekken is voor iedereen verschillend. Doe vooral wat het beste werkt voor jou, het is absoluut de moeite waard als je het om je algehele welzijn gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang elke maand de laatste artikelen en nieuws over onze producten.