Vijf tips voor een gelukkiger kind

Mijn omgevingIris Tuinder

We willen allemaal dat onze kinderen springend en vliegend door hun piepjonge leventje dartelen. Maar tegelijkertijd wil je voor een stabiele basis zorgen, hen bepaalde regels opleggen en grenzen stellen. Anno de 21e eeuw, waar balans meer is dan alleen een cijfer op de weegschaal, lijkt het juiste evenwichtig soms ver te zoeken. Maar hoe zorg je er nou voor dat niet alleen jij, maar vooral je kroost blij en gelukkig is en blijft? Je leest het in dit artikel.

1. Je bent wat je eet

We weten allemaal dat gezond eten, met voldoende vitaminen en mineralen, gezond is voor ons en voor onze kinderen. Sterker nog: de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van kinderen hangt ervan af. Wat ze eten heeft invloed op hun gedrag, hun schoolprestaties en natuurlijk hun gezondheid. Als je kinderen gezond eten en dat doen op vaste momenten, dan zullen ze zich ook gezonder en blijer voelen.

Begin bijvoorbeeld met het toevoegen van groenten en fruit aan hun ontbijt, de lunchtrommels en het avondeten. Geef hen bovendien gezonde snacks mee voor tussendoor. Tegenwoordig kun je de meest voedzame en kleurrijke smoothies maken die niet alleen gezond en lekker zijn, maar er ook nog eens vrolijk uit zien! En met groenten en fruit kan je eindeloos variëren.

Natuurlijk is suiker niet de duivel en een ongezonde snack op zijn tijd niet erg, het moet immers wel leuk blijven. Maar waarom suiker, als er veel gezonde(re) opties zijn en kinderen er blijer van worden?

2. Rust, reinheid, regelmaat

Daarnaast zijn mensen gewoontedieren. Door van iets een gewoonte te maken, is het minder moeilijk om het te blijven doen en vol te houden. Het opstellen van regels is daarom prima en ook nodig. Zo is het goed om je kinderen een bedtijd mee te geven en hen hier elke dag aan te houden, hun huiswerk te controleren en klusjes in het huishouden te geven.

Stimuleer je kinderen vanuit warmte en betrokkenheid zonder ze te veel te controleren. Bepaalde verwachtingen van ze hebben en grenzen stellen is helemaal oké, maar vertel ze ook waarom je die dingen verwacht en waarom je bepaalde regels opstelt. Laat je kinderen hun mening hierover geven, luister naar ze en respecteer hun perspectief. Zelfs als je het oneens met ze bent.

Geef hen daarnaast de ruimte om zelf beslissingen te maken (óók als je daar als ouder een paar keer van moet slikken), want dit zorgt voor een verantwoordelijkheidsgevoel. Door kinderen op jonge leeftijd dit soort dingen zelf te laten doen, leer je ze hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Concreet voorbeeld: laat je kind zelf die veel te dure spelcomputer kopen waar diens zinnen op zijn gezet, want dan voelt hij of zij zich verantwoordelijk voor het eigen gespaarde zakgeld.

3. Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd

Het zijn de kleine dingen die het doen. Een kleine interactie tussen mensen en/of kinderen vindt immers zo plaats. Het vroeg creëren van emotionele intelligentie en betrokkenheid bij kinderen is daarom erg belangrijk. Door kinderen aan te zetten tot lieve, kleine daden maak je hen niet alleen betere mensen, maar ze worden er zelf ook blij van. Laat je kind een ouder iemand helpen met diens boodschappen in de rij van de supermarkt, laat je kind die ene dakloze meneer een euro geven voor de straatkrant en leer je kinderen te delen met andere kinderen.

En natuurlijk zijn kinderen niet altijd even blij. Ze zijn wel eens boos of verdrietig. Het praten over emoties, het leren hoe ze deze kunnen uiten en het relativeren ervan maakt deel uit van zijn of haar ontwikkeling. Leef je als ouder daarom in in de wereld van je kinderen en help hem of haar om eigen gevoelens te herkennen. Het is daarbij heel belangrijk om aan te geven dat het helemaal niet erg is om boos, verdrietig of juist heel blij te zijn. Laat kinderen zich bewust worden van hun eigen gevoelens en behoeften. Ze zullen hier op latere leeftijd alleen maar baat bij hebben.

4. Samen is leuker dan alleen

De leukste tip voor jezelf en voor je gezin: ga er sowieso één dag in de week met elkaar op uit. Of dit nou in de buitenlucht is (wat natuurlijk ontzettend gezond is), of een binnenactiviteit, dat maakt niet uit. Probeer die tijd voor elkaar vrij te maken.

Ga naar het bos, ga spelletjes doen in een café of stippel een wandelroute uit met onderweg leuke opdrachten en spelletjes. Als kinderen mogen spelen, genieten ze met volle teugen van het moment! En als ouder moet je ook tijd met je partner of met jezelf doorbrengen, dus ga gerust even een cappuccino drinken terwijl je kinderen aan het spelen zijn. Door hen die ruimte te geven, kunnen ze volledig vrij en spontaan zijn. Zij blij, jij blij!

Probeer daarnaast elke avond samen als gezin aan tafel te eten. Dit zorgt voor verbinding met elkaar.

5. Jouw eigen geluk

Kinderen kijken naar hun ouders en leren van ze. Geef je kinderen zelf het goede voorbeeld en laat ze de zonnige kant van het leven zien! Optimistische kinderen boeken meer succes op school en het risico op angsten en depressies op latere leeftijd is bij hen minder groot. Wees daarom dankbaar voor je eigen geluk en zorg voor een positieve omgeving. Wanneer jij gelukkig bent, zul je dit ook uitstralen naar je kinderen.

Door gezond te eten, tijd met elkaar door te brengen en je kinderen op een verantwoorde manier vrij te laten, kun je dus al heel wat teweegbrengen in het geluk van je kinderen. Natuurlijk is het als ouder zoeken, knoeien en opnieuw proberen en hoeft niet alles in één keer te lukken. Probeer het stapje voor stapje toe te passen, dan komt de balans en het geluk vanzelf.