Zo leef jij duurzamer in 2020!

Mijn omgevingElvira Elzinga

De klimaatdoelen worden waarschijnlijk niet gehaald, de aarde blijft opwarmen en jaarlijks belandt er meer dan 8 miljoen plastic afval in de zee. Dolfijnen, walvissen en andere zeedieren sterven langzaam. En dat is slechts een van de vele, desastreuze gevolgen. De wereld verkeert in een ecologische crisis die misschien niet meer om te keren is. Een verdrietig feit is: jij en ik dragen hier dagelijks aan bij. On the bright side: een betere wereld begint bij jezelf!

Samen veranderen, voor een betere wereld

Als we nu niet duurzamer gaan leven is het misschien te laat. Dus de nood om “iets” te doen is hoog! Door deze urgentie voel je jezelf wellicht machteloos. Want wat kan ik zelf doen om dit proces te stoppen? Ik voel er niet zoveel voor om direct afstand te doen van al mijn spullen, om in een hutje op de hei te gaan wonen of om mijn smartphone nooit meer aan te raken. Heel eerlijk gezegd ben ik toch een mate van comfort gewend. Bovendien geloof ik niet in veranderingen die je leven compleet op zijn kop zetten, maar wel in simpele kleine aanpassingen. Maatregelen die zonder al teveel moeite passen in je dagelijkse routine. Dus als jij net als ik geen grootse gebaren kunt veroorloven, volg dan onderstaande tips en draag gestaag bij aan het milieu.

Sta je bijvoorbeeld dagelijks onvoorbereid bij de Albert Heijn aan de kassa waardoor er nóg een plastic boodschappentas mee naar huis gaat? En was jij je kledingstukken al na één keer dragen? Als jij deze vragen met ‘ja’ beantwoordt, lees dan verder en laat je inspireren om het anders te doen. Je denkt misschien dat je in je eentje niet veel kunt veranderen. Ik wil je uitdagen deze gedachte om te draaien. Wat als iedereen wél elke dag zijn best doet om een positieve bijdrage te leveren aan een duurzame wereld, al is het maar een klein beetje? Dan wordt het toch duidelijk dat juist wij het verschil kunnen maken?

Met deze 5 kleine veranderingen leef jij duurzamer in 2020:  

1. Minimaliseer je plastic gebruik

De mens verbruikt veel plastic en vanaf 2016 geldt gelukkig het plasticverbod. Dit heeft het tasjesverbruik (170 per persoon per jaar) teruggedrongen naar 50 per persoon per jaar. Een daling van 70%! Steeds meer mensen maken er een gewoonte van om een eigen boodschappentas mee te nemen. Toch sta je zelf waarschijnlijk wel eens bij de kassa zonder tas. Hoe los je dat op?

  • Stop altijd een opvouwbaar tasje in je grote tas of jaszak, zodat je er altijd een bij je hebt.
  • Kijk in de supermarkt ook goed waar je groenten en fruit in zijn verpakt. Probeer in zijn geheel plastic te vermijden en ga bijvoorbeeld naar de markt waar groenten en fruit niet in plastic zijn verpakt.
  • Luchtige lunch: een kind tussen de acht en twaalf jaar oud gooit na de middaglunch elk jaar gemiddeld dertig kilo afval weg. In plaats van de boterhammen van de kids in plastic boterhamzakjes te doen, kun je biologisch afbreekbare trommels gebruiken, bijvoorbeeld van stof of bijenwas. Kinderen kunnen hun lunchtrommeltje zelf decoreren met stukjes oude spijkerbroek. En doe er ook een appel of banaan in, in plaats van die snack in plastic verpakking. 
  • Wegwerp plastic rietjes zijn ook een zware belasting voor het milieu. Er zijn makkelijk herbruikbare alternatieven te vinden. Schaf bijvoorbeeld rietjes van glas, roestvrijstaal of bamboe aan en neem die samen met je metalen drinkfles overal mee naar toe. Zo voorkom je het moment dat je onderweg wordt verleidt om een wegwerpflesje met water te kopen.
Duurzame Rietjes Foreverliving

2. Was je kleding minder vaak én minder warm.

Wist je dat de kledingindustrie één van de meest vervuilende industrieën ter wereld is? Het wassen van goedkope en synthetische kleding zorgt voor miljoenen deeltjes microplastic in het water. Dit is een groot probleem omdat deze deeltjes zó klein zijn dat zeedieren- en planten het binnenkrijgen. Dat niet alleen: wij krijgen het als mens vervolgens ook weer binnen, bijvoorbeeld als we vis eten. Het is nog maar moeilijk om het water van deze microscopische deeltjes te filteren. Hoe kan jij de hoeveelheid microplastics verkleinen? Door bijvoorbeeld wat vaker te kiezen voor duurzame en ethisch geproduceerde kleding. En als je dan je kleding wast, doe dat iets minder vaak en ook nog eens op een lagere temperatuur. De meeste wasmiddelen krijgen je kleding alweer schoon bij wassen op 20 of 30 graden.

Deze tip om je kleding minder vaak te wassen is helemaal easy omdat je juist iets NIET hoeft te doen.

3. Scheid je afval zoveel mogelijk

Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om je afval te scheiden. De meeste eengezinswoningen hebben hun eigen containers voor groen, rest, papier en plasticafval. Als je in een appartement woont is het scheiden van afval misschien nog geen onderdeel van je routine. Gelukkig verschijnen er op steeds meer plaatsen scheidingscontainers voor verschillende soorten afval. Maak hier dankbaar gebruik van!

Zie je zo snel geen scheidingscontainers? Doe onderzoek op de website van je gemeente om erachter te komen waar en wanneer het afval wordt opgehaald. Ook de afvalscheidingswijzer een handige hulp als je wilt weten welk afval in welke categorie past. Door zoveel mogelijk afval te scheiden kunnen bepaalde producten of grondstoffen hergebruikt worden. Dit bespaart energie en geld.

4. Waarom nieuw als je kunt hergebruiken?

Een nieuwe kast, salontafel, wasmachine, koelkast, of vaatwasser. Ik weet niet hoe het met jou is, maar als ik naar deze producten op zoek ben, dan kijk ik direct in de gebruikelijke webshops om het nieuw aan te schaffen. Maar er bestaan ontzettend veel mogelijkheden om afgedankte huishoudelijke apparaten en meubels (vaak in prima conditie) van iemand over te nemen. Denk hierbij aan websites zoals marktplaats of bezoek je lokale kringloopwinkel. Door spullen een nieuw thuis te geven en her te gebruiken, zijn er uiteindelijk minder nieuwe grondstoffen nodig.  Hierdoor wordt er uiteindelijk een hoop energie en geld bespaard!

5. Doe mee aan ‘Meatless Monday’

De vee-industrie heeft een grote impact op het milieu. Neem dit voorbeeld: bekijk het aandeel van alle broeikasgassen die worden uitgestoten door de vee-industrie. Dat beslaat maar liefst 14,5%! Bovendien moet er voor veevoer ontzettend veel bos worden gekapt en water worden verbruikt. Je kunt deze impact helpen verminderen door minder vlees te eten. Tegenwoordig zijn er vele en makkelijke vegetarische recepten te vinden. Een alternatief: gebruik één van de vele vleesvervangers uit het schap van de supermarkt.

Ik snap dat het moeilijk is om in een keer vlees links te laten liggen. Maar ook hier geldt: begin klein! Begin deze verandering door elke maandag aan ‘Meatless Monday’ mee te doen, en probeer elke week een nieuwe vleesvervanger. Zo kom je erachter welke vleesvervanger er kan tippen aan jouw wekelijkse gehaktbal.

 

Nog even op een rijtje: checklist voor een duurzamer 2020

  • Vervang plastic tasjes, rietjes, waterflesjes, tandenborstels, boterhamzakjes voor duurzame alternatieven gemaakt van glas, bamboe, metaal of ander duurzaam materiaal
  • Was je kleding minder vaak én op een lagere temperatuur
  • Scheid je afval zodat producten en grondstoffen hergebruikt kunnen worden
  • Zoek naar een tweedehands alternatief voor een huishoudelijk apparaat of meubels
  • Eet minimaal 1 keer per week een vegetarische maaltijd of een vleesvervanger