Verbinding in je buurt maken

Mijn omgevingMerel Kruit

Verbinding is een uitdrukking die je veel tegenkomt. We hebben er meer dan ooit behoefte aan, maar het lijkt niet eenvoudig te realiseren. Veel mensen hebben een druk leven: werk, reizen, een gezin en sociale media nemen veel tijd in beslag. Daarbij wonen veel mensen in de stad. Nergens woon je zo dicht op elkaar, en nergens leef je makkelijker langs elkaar heen. Waarom is dat zorgelijk? En, belangrijker nog: hoe zorg je ongedwongen voor meer verbinding in je wijk? Lees gauw verder.

Het belang van ‘echte’ verbinding

Via social media leg je razendsnel contacten met mensen over de hele wereld. Daar gaat een enorme aantrekkingskracht vanuit. Niet gek, want het biedt mooie kansen op het gebied van vriendschap, werk, creativiteit en dating. Een nadeel is dat je soms bijna de sociale contacten in je directe omgeving vergeet. Een vreemde balans eigenlijk! Want juist je eigen buurt verdient de aandacht. Ondanks de vele mogelijkheden om contact te leggen op sociale media, is eenzaamheid actueler dan ooit. Armoede en werkloosheid kunnen dit versterken. Juist daarom is betrokkenheid bij elkaar in een wijk of buurt zo belangrijk.

Eenzaamheid en levensverwachting

Elke situatie waarin buurtbewoners onderling verbonden zijn, helpt tegen eenzaamheid en armoede. De levensverwachting van mensen met voldoende sociale contacten is maar liefst 15 jaar hoger dan bij mensen die zich eenzaam voelen. Dit verschil wordt veroorzaakt door de slechtere emotionele en fysieke gezondheid die mensen ontwikkelen wanneer ze zich langdurig alleen voelen.

Ook jongere mensen zijn eenzaam

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is eenzaamheid ook onder jonge mensen een probleem. Een verhuizing, een scheiding, verlies van een dierbare, werkloosheid of andere gebeurtenissen kunnen eenzaamheid met zich meebrengen.

Zo breng jij verbinding in je buurt

(Onzichtbare) eenzaamheid is dus actueler dan ooit. Wat kun je bijdragen om armoede en eenzaamheid tegen te gaan? Bekijk onderstaande tips, kleine gebaren kunnen al zoveel doen!

Maak eens een praatje met je buren

Die buurman die er altijd wat gejaagd uitziet, of je buren met dat huilbaby’tje. Je hooghartige buurvrouw die nooit gedag zegt: begin gewoon eens een gesprek met ze. De kans is groot dat je ‘hooghartige’ buurvrouw eigenlijk toch heel vriendelijk is. En dat de kersverse ouders staan te springen om een praatje!

Veel mensen willen graag meer contact met hun buren, maar lang niet iedereen zet daar de stap voor. Een druk schema en misschien vooroordelen, houden je tegen. Het eerste contact hoeft helemaal niet moeilijk of geforceerd te zijn. Je hoeft geen beste vrienden te worden, als je elkaar maar (een beetje) leert kennen.

Buren die elkaar vertrouwen kunnen elkaar met allerlei dingen uit de brand helpen: een boodschap doen, voor elkaars huisdier zorgen, planten water geven of samen een kopje koffiedrinken. Dat gevoel van betrokkenheid doet veel goeds: of je nu jong, oud, druk of gepensioneerd bent.

Elk burennetwerk moet ergens beginnen

Een goed netwerk in je omgeving creëert betrokkenheid en gaat eenzaamheid tegen. Door zelf contacten in je buurt te leggen, open je tevens een netwerk voor anderen. Vaak leer je mensen immers via via kennen. Vriendschap met enkele buren kan dus ook voor andere buren iets opleveren! Heb je kinderen? Misschien maken zij op deze manier nieuwe vriendjes!

Maak tijd voor vrijwilligerswerk

Door jouw tijd te besteden aan een goed doel, kun je het leven in je buurt een stukje verbeteren. Hou je van koken? Help met het serveren van maaltijden in een lokale keuken. Ben je een muzikant die nog wat energie over heeft? Geef muzieklessen in het plaatselijke seniorencentrum. Daarnaast zijn er in steden vaak initiatieven vanuit de gemeente voor bijvoorbeeld taallessen, voorlezen aan kinderen of koffieochtenden. Hier zijn ook vrijwilligers voor nodig. Door passend vrijwilligerswerk te kiezen, kun je het verschil maken in je buurt.

Zet vijf euro opzij

Zet – waar je het missen kan - vijf euro van je budget opzij om aan jouw plaatselijke voedselbank, daklozenopvang of dierenasiel te schenken. Denk bijvoorbeeld aan een dag waarop je minder geld uitgeeft aan boodschappen, of even geen koffie buiten de deur drinkt. Deze voorbeelden hebben weinig invloed op je routine, terwijl ze het verschil maken voor iemand helpen die niet veel heeft.

Ruim je huis op en geef spullen een tweede leven

Hoeveel spullen heb je in de loop van de jaren verzameld die je niet meer gebruikt? Kleding, servies, speelgoed en andere artikelen zijn prima geschikt voor een tweede leven. Vaak is er wel een plek in je buurt waar je met deze spullen terecht kan, zoals kringloopwinkels of tweedehands kledingzaken. Bruikbare spullen doneren is een mooi gebaar naar je buurt, en het is nog duurzaam ook. Daarbij creëer je meteen meer ruimte in je huis. Als dat geen balans is!

Kinderen kun je hier ook bij betrekken. Is er speelgoed waar hij of zij niet meer naar omkijkt? Dan kun je dit samen naar de kringloopwinkel brengen.

Deel jouw talent

Laat je passie of hobby de springplank zijn naar de creativiteit van iemand anders. Als je van schilderen houdt, geef dan een workshop in je plaatselijke seniorencentrum. Als theater jouw ding is, kun je een Shakespeare voorstelling in het park organiseren. Misschien ben je een pianist die een paar lessen kan geven aan iemand die geen privéleraar kan betalen. Wat je ook leuk vindt: je kunt het talent gebruiken om de passie in je buurt of wijk te bevorderen.

Forever creëert wereldwijd sterkere gemeenschappen

Sinds de oprichting 42 jaar geleden, zet Forever zich in om wereldwijde gemeenschappen te versterken door middel van de inkomensmogelijkheid en liefdadigheidsinspanningen. We helpen om levens te verbeteren en gemeenschappen op te bouwen door middel van directe verkoop . Hierdoor kunnen mensen van alle achtergronden hun eigen onderneming starten, zonder hoge investeringskosten! Zo kunnen ze bijdragen aan lokale economieën en een gezonde levensstijl bevorderen.

Dag van het geven

Op dinsdag 1 december is het de internationale dinsdag van het geven. Overweeg een donatie te doen aan Forever Giving! Dan help je om sterkere families en gemeenschappen te creëren. Als je doneert, kunt je er zeker van zijn dat elke euro direct naar maaltijden, medische zorg, onderwijs, en rampenbestrijding gaat.