Het nieuwe (werk)leven na COVID

Mijn omgevingIris Tuinder

Creëer een (werk)leven op jouw voorwaarden Er is geen twijfel over mogelijk dat COVID van grote invloed is geweest op ons leven en ons werk. Veel mensen zijn op zoek gegaan - of willen op zoek - naar een baan waar ze meer geld verdienen, meer vrijheid hebben en gelukkiger zijn.

De pandemie heeft ons veel laten nadenken. Miljoenen mensen staan voor hun gevoel op een kruispunt. We stellen onszelf fundamentele vragen over onze levenskeuzes, normen en waarden. Veel experts zien deze zogeheten Great Resignation ook wel als het resultaat van een wereld die in greep was van de pandemie. Het heeft ertoe geleid dat we onszelf de vragen stellen: ‘Wat is mijn doel?’ en: ‘Wat wil ik nou echt in dit leven?’ Na deze pandemie willen we allemaal zinvoller leven en werken, en een bestaan leiden dat bij ons past. In dit artikel geven we je een aantal tips over hoe je dit kunt waarmaken.

Doe een stapje terug

Wanneer je wordt opgeslokt door het dagelijkse leven kan het soms lastig zijn om even bij jezelf in te checken: ‘Wat wil ik?’ en ‘Waar heb ik behoefte aan?’. Wanneer de drukte van het leven aan je voorbij raast, kunnen gevoelens van paniek, angst en depressie naar boven komen. Vaak zijn dit signalen van je lichaam dat je niet op het juiste spoor zit en dat het tijd is voor verandering. Als je je verloren voelt. zou je met behulp van meditatie en yoga weer dichter bij jezelf kunnen komen. Ook rust nemen en schrijven in een dagboek kunnen helpen. Tijdens momenten van rust ben je beter in staat om naar jezelf te luisteren en je volgende stappen te manifesteren.

Evalueer je prioriteiten

Iedereen heeft verschillende prioriteiten. Maar tijdens de pandemie zijn veel prioriteiten verschoven of veranderd. Zet jouw prioriteiten op een rijtje en ga bij jezelf te rade of ze nog in lijn zijn met jouw doelen in het leven. Stel jezelf de vraag: ‘Wat vind ik belangrijk? Is dat bijvoorbeeld meer tijd doorbrengen met geliefden, het hebben van een flexibel rooster of eigen baas zijn?’ Bedenk waar je nu staat en wat je ervoor nodig hebt om het (werk)leven te creëren dat jij wilt.

Kies een ‘waarom’

Auteur en spreker Simon Sinek heeft het idee van het formuleren van een ‘waarom’ uitvoerig besproken in zijn boeken en lezingen. Wanneer je je leven leidt op basis van ‘waarom’, zou je namelijk succesvoller zijn. Ik geef je een voorbeeld. Misschien wil je je inkomen verhogen. Het gaat je niet per se om het hebben van meer geld, maar om het hebben van meer vrijheid, mogelijkheden, kansen, flexibiliteit en zekerheid. Jouw ‘waarom’ is wat jou drijft om in actie te komen. Om jouw ‘waarom’ te formuleren heeft Sinek een formule bedacht: ‘Om….., zodat…..’

Op de eerste stippellijn vul je in wat voor bijdrage je wilt leveren aan jouw en andermans leven door jouw ‘waarom’. Op de tweede stippellijn vul je in wat je daarmee wilt bereiken. Sinek zijn eigen ‘waarom’ uitspraak is: ‘Om mensen te inspireren de dingen te doen die hen inspireert, zodat we samen de wereld kunnen veranderen’. Formuleer jouw eigen ‘waarom’ en zie wat het voor jouw leven kan doen. We zijn benieuwd!

Stem je acties af op je doelen

Wanneer je je prioriteiten en je ‘waarom’ duidelijk hebt, is het tijd om in actie te komen. Bedenk welke acties nodig zijn om dichterbij je doelen te komen. Het kan helpen om te beginnen met het stellen van mini-doelen, zodat je je bewust bent van alle stappen die je maakt en het grote doel minder ver weg lijkt.

Bedenk ook welke gewoontes je niet meer kunnen bekoren. Welke veranderingen kan jij zelf doorvoeren, zodat alles wat je manifesteert uiteindelijk op je pad zal komen? Wanneer je bepaalde gewoontes loslaat, heb je ook meer focus en energie voor de zaken die er wel toe doen. En als je het even kwijt bent, stel jezelf dan de vraag: ‘Wat zou ik doen als ik niet bang was?’ Het antwoord op deze vraag zal je leiden naar de volgende hobbel op jouw pad.

De pandemie heeft er dus voor gezorgd dat we, soms noodgedwongen, konden stilstaan. Stilstaan bij wat we willen en belangrijk vinden, in ons privéleven en op ons werk. De stappen in dit artikel kun je dan ook voor beide facetten gebruiken. Hopelijk helpen de tips je om de juiste werk-privébalans te vinden!