Ga naar buiten en voel je goed

Mijn omgevingMerel Kruit

Zoek jij ook de buitenlucht op wanneer je kan? Goed nieuws, want van het buitenleven word je niet alleen vrolijker en energieker, het blijkt nog meer voordelen te hebben. Na een wandeling in de natuur ben je scherper en creatiever. En dat niet alleen: we blijken ook beter te slapen na een dag buitenzijn. Buitenlucht is goed voor elke leeftijd: of we nu acht jaar zijn, of tachtig. In deze blog wandel je mee langs alle gezondheidsvoordelen van de buitenlucht en geven we tips om meer buiten te zijn!

Dit doet de combinatie van buitenlucht en natuur met je

Buitenlucht is gezond, maar extra gezond is buitenlucht in de natuur. Een groene omgeving blijkt voor meer te zorgen dan alleen een vluchtig geluksgevoel. In de buitenlucht zijn, en dan vooral in een natuurlijke omgeving, heeft een positieve invloed op stress, de bloeddruk, het humeur en welzijn in het algemeen. Uit een studie die werd gepubliceerd in International Journal of Environmental Health Research blijkt dat als je slechts 20 minuten per dag in een park of een andere groene omgeving bent, dit je al goed doet. En we weten nog lang niet alles: elke dag ontdekken wetenschappers weer meer.

Buiten zijn brengt je in beweging

Buitenzijn maakt je actiever. Dit zie je al heel duidelijk terug bij kinderen: zodra ze buiten zijn willen ze vaak meteen verkennen, spelen of rennen. En volwassenen? Die lopen graag een rondje, gaan een stukje fietsen of laten hun hond uit.
Naar buiten gaan – alleen of met je partner en kinderen – maakt dus actiever. Alleen al daarom is het goed om proberen elke dag even buiten te komen.

Leuk om te weten over buiten sporten
Wist je dat buiten sporten ook een voordeel heeft? Onderzoeksresultaten van The University of California San Diego tonen aan dat mensen die buitenshuis sporten, minstens 30 minuten meer matige tot zware lichamelijke activiteit verrichten in vergelijking met mensen die alleen binnenshuis trainen. Buiten blijf je dus langer actief!

Buitenlucht maakt gelukkig

Buiten zijn is een mega-oppepper voor je stemming. Denk maar eens aan het gevoel van een briesje op je huid of de geur van de natuur om je heen. Het is bewezen dat natuurlijk licht je humeur verbetert: zonlicht lijkt daar het grootste aandeel in te hebben. Inmiddels blijkt dat zonlicht nog veel meer doet dan alleen je humeur verbeteren. Onderzocht is dat mensen die herstellende zijn van een operatie, minder stress en pijn ervaren als ze worden blootgesteld aan natuurlijk licht. Ze gebruiken zelfs minder medicatie dan mensen die grotendeels binnen herstellen! Natuurlijk licht zorgt dus ook voor ontspanning; zelfs wanneer je fysiek een zware periode doormaakt.

Meer buiten tijdens het woon-werk verkeer

Moet je echt zo vaak gebruikmaken van je auto of het openbaar vervoer als dat je nu doet? Misschien kun je vaker lopend of op de fiets naar je werk reizen of boodschappen doen. Als je het een grote stap vindt, kun je beginnen om dit één keer per week te doen. Je kunt het dan verder uitbouwen op het moment dat het je bevalt.

In de buitenlucht naar je werk reizen zorgt dat je op die dag al wat voordelen van de buitenlucht meeneemt. Dit helpt weer een stukje om je scherper, vrolijker en fitter de werkdag in te gaan!

Zonne-energie: de essentiële kracht van zonlicht voor je lichaam

Zodra je de zon op je huid voelt, wordt een proces in gang gezet dat de aanmaak van vitamine D stimuleert. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten, je stemming en je cardiovasculaire functie. Van een vitamine D-tekort kun je je neerslachtig en futloos voelen.

Zorg wel voor balans. Te veel zonlicht is ook niet goed: overmatige blootstelling aan UVA-stralen kan je huid beschadigen. Gebruik daarom altijd zonnebrandcrème en zoek regelmatig de schaduw op. Dit is ook belangrijk wanneer je kind buiten speelt: las op tijd een pauze in voor schaduw, insmeren en drinken. Wil je meer tips over de zon en je huid? Lees dan ons artikel over huidverzorging in de zomer.

Beter slapen na een dag buiten

Misschien heb je het al eens voorbij zien komen: na een dag in de buitenlucht slaap je beter. Dit komt vermoedelijk omdat de buitenlucht bijdraagt aan een natuurlijk dag– en nachtritme. In een natuurlijk dag– en nachtritme maakt je lichaam namelijk melatonine aan in de avond. Dit is het stofje waardoor je van nature slaperig wordt. Hoe meer je binnen bent, hoe meer je wordt blootgesteld aan kunstmatig licht. Hier valt bijvoorbeeld het zogeheten ‘blauwe licht’ onder. En laat kunstmatig licht nu net niet zo goed zijn voor je melatonine-aanmaak!

Een druk schema zorgt er misschien voor dat je geen hele dagen buiten kunt zijn. Je kunt daarom het volgende proberen:

 • Werk je thuis? Probeer dan tijdens mooi weer een werkplek buiten te creëren.
 • Maak na je (werk) dag een kleine wandeling: alleen of met je kind.

Alle beetjes helpen als je wilt profiteren van de buitenlucht!

Natuur zorgt voor een scherpe geest

De natuur zorgt ervoor dat je scherper blijft en je je beter kunt concentreren. Hoe werkt dat nu precies? Waarschijnlijk heeft ook dit effect te maken met het geluksgevoel dat je ervaart als je buiten bent. Buitenactiviteiten doen het volgende met je:

 • Je voelt je ontspannen en vrolijker: dit kan helpen om je te focussen.
 • Buiten zijn geeft je een fitter gevoel: het helpt tegen futloosheid en uitputting.
 • Langere tijd buiten zijn helpt tegen seizoensdepressie: zodra depressie afneemt, neemt je concentratie weer toe.
 • Kinderen die zich moeilijk concentreren kunnen zich beter focussen als ze veel tijd buiten doorbrengen.

Zo kan het dus heel goed zijn dat je je scherper voelt als je buiten bent geweest tijdens een pauze van je werk. Ga bijvoorbeeld eens een rondje lopen: alleen of met een collega, familielid of vriend(in). Of laat de hond van de buren uit!

Buitenlucht boost je creativiteit

Buitenlucht maakt je niet alleen scherper, het stimuleert ook je creatieve denkvermogen! Wat je passie ook is, je kunt de natuur er altijd bij betrekken en je erdoor laten inspireren. Een wandeling in de natuur of een andere buitenactiviteit kan op verschillende manieren je creativiteit prikkelen:

 • Je komt op nieuwe ideeën voor een creatieve bezigheid.
 • In de buitenlucht is het makkelijker om je gedachten te ordenen: er is meer ruimte voor creatieve ideeën.
 • Je komt eenvoudiger tot oplossingen voor lastige problemen of vraagstukken.

Zelfs als je geen groot natuurliefhebber bent, geeft de buitenlucht je een zetje om creatiever te denken.

Onderneem een nieuwe buitenactiviteit

Het stukje fietsen, dat ene speeltuintje voor je kind of het vertrouwde strandje ken je nu wel. Tijd voor wat anders! Een nieuwe buitenactiviteit of buitenvakantie kan letterlijk en figuurlijk verfrissend zijn. Iets nieuws ontdekken maakt bovendien actiever. Laat het kind in jezelf los en probeer eens een buitenactiviteit die je nog nooit gedaan hebt, bijvoorbeeld:

 • Kanoën
 • Survival
 • Een nieuwe wandelroute
 • Skaten of skeeleren
 • Een avondwandeling in een natuurgebied
 • Kamperen

En kinderen? Die kunnen al heel blij zijn met een andere speeltuin of een ander zwembad. Bij veel natuurgebieden zijn er overigens ook natuurspeeltuinen of educatieve routes voor kinderen. Zo is de wandeling voor iedereen de moeite waard!

Eet buiten zodra het kan

Een ‘terrasje pakken’ spreekt bijna iedereen aan. Toch eet thuis lang niet iedereen buiten zodra het mogelijk is. Jammer, want het is juist zo ontspannend! Door buiten te eten in de zomer pak je weer wat buitenlucht en zonlicht mee. Perfect voor de nodige ontspanning, én om net  wat beter te slapen. Daarbij geeft buiten eten een vrijer gevoel: ook in je achtertuin.

Kijk je favoriete films en series buiten

Er staat nergens geschreven dat je films en series moet kijken vanaf de bank: doe het eens anders. Zet een projectiescherm in je achtertuin en geniet van die bingewatch-waardige serie onder de sterrenhemel. Misschien ben je nog steeds vastgeplakt aan de bank, maar dan wel op de bank buiten. Een frisse neus doet je altijd goed: ook met sterrenlicht in plaats van zonlicht.

Ken je alle wandelroutes in je omgeving al?

Mensen zijn gewoontedieren. De kans is groot dat je meer wandelroutes in je omgeving hebt dan je denkt, maar dat je ze gewoon nog niet ontdekt hebt. Ga eens een stukje fietsen en stop bij een voor jou nieuwe strook groen. Daarbij kan Googelen of navragen bij je plaatselijke outdoorwinkel ook nog weleens helpen. Een nieuw natuurgebied kan je inspireren om nieuwe plekjes te ontdekken en langer buiten te zijn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!