7 tips voor een serene ruimte

Mijn omgevingMerel Kruit

Wil je graag meer rustige ruimtes in huis, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je een stukje op weg. Een serene ruimte creëren is niet moeilijk, maar we vergeten in ons dagelijks leven makkelijk om er iets voor te doen. En dat terwijl het juist de aandacht verdient. Een rustige ruimte helpt je namelijk om te ontspannen of juist te focussen. Lees hier hoe je jouw eigen rustige plekje creëert.

 1. Ruim overbodige spullen op

  Overbodige spullen in een kamer opruimen is de eerste stap naar een serene ruimte. Een te veel aan spullen zorgt voor onnodige prikkels en maakt de ruimte kleiner. Daar gaat je rust! Zie je er tegenop om rommel op te ruimen of weg te doen? Stel jezelf bij een aantal spullen de vraag:

  - Gebruik ik het echt?
  - Heb ik dit nodig?
  - Hou ik van dit voorwerp, of ben ik eraan gehecht?

  Je hoeft spullen die je niet langer nodig hebt niet per se weg te doen. Is iets nog mooi en bruikbaar? Breng het dan naar de kringloopwinkel of verkoop het op Marktplaats.
  Berg netjes op wat je niet vaak gebruikt
  Er zijn natuurlijk ook spullen die je niet veel gebruikt, maar die je toch nodig hebt van tijd tot tijd. Om een serene ruimte te creëren, berg je ze op in (stapelbare) dozen. Dat scheelt veel rommel!

   

 2. Geef elke kamer een eigen functie

  Steeds meer mensen werken vanuit huis. Daardoor is het belangrijker dan ooit om elke ruimte in je huis een eigen functie te geven. Enerzijds helpt dit je om focus te houden, maar het helpt je ook om rust te creëren. Wanneer je je administratie bijvoorbeeld doet achter een opgeruimd bureau, zal je sneller en makkelijker werken dan in een rommelige kamer vanuit je luie stoel.

  Idealiter bepaal je per ruimte waar je ‘m voor gebruikt, en richt je hem daar zoveel op voor in. Met andere woorden: elke ruimte of plek heeft zijn eigen sereniteit. Denk aan bijvoorbeeld:

  - Woonkamer: comfortabele bank, tapijt, planten, televisie, muziek, boeken
  - Werkkamer: opgeruimd bureau, bureaustoel, veel licht, planten
  - Slaapkamer: frisse lucht, opgeruimd, blauw licht vermijden

   

 3. Denk groen: breng planten in huis

  Van groen worden we gelukkig. Maak daarom als je de mogelijkheid hebt, zeker ruimte voor een aantal planten. Groen in huis heeft een paar voordelen:

  - Planten geven rust
  - Groen zorgt voor een beter humeur
  - Natuurlijke decoratie is altijd mooi en past goed bij elk interieur

  Voor je enthousiast een hele jungle in huis haalt, hebben we enkele tips:

  - Heb je huisdieren? Check dan of de plant die jij wilt niet giftig is voor bijvoorbeeld je hond of kat.
  - Geef je planten niet te weinig – en vooral ook niet te veel water. Een leidraad hiervoor is: hoe dikker de bladeren, hoe meer water de plant opslaat.

  Heb je de ruimte? Dan zijn een aantal mooie planten een goede investering om rust in je woning te brengen.

   

 4. Creëer wellness plekjes in huis

  Dit is een hele fijne tip voor als je woning niet zoveel kamers telt, of niet groot is. Creëer een kamer of plekje waarin je helemaal tot rust kunt komen. Denk aan bijvoorbeeld:

  - Een kamer voor creatieve bezigheden of meditatie
  - Een hoekje in huis met je favoriete stoel en een klein bijzettafeltje

  Jouw wellness hoekje of wellness ruimte kun je helemaal inrichten zoals jij dat zelf fijn vindt. Probeer ook daar niet te veel spullen neer te zetten, maar alleen díe spullen waarmee jij tot rust komt. Denk bijvoorbeeld aan:

  - Een geluidsinstallatie voor muziek
  - Een lekker zacht kleed of tapijt
  - Een deken om onder te kruipen
  - Kussens
  - Kijk je graag naar buiten? Creëer dan jouw wellness plekje in de buurt van een raam.
  - Een plekje voor je huisdier bij jou in de buurt

  Je rustmomenten kun je compleet maken met bijvoorbeeld kaarsen of aromatherapie. En niet te vergeten: een drankje dat je lekker vindt zoals je favoriete thee! De Aloe Blossom Herbal Tea van Forever is heerlijk mild en zacht qua smaak.

   

 5. Breng licht in je huis

  Licht in je huis is om een aantal redenen belangrijk:

  - Het maakt ruimtes groter (en dus rustiger)
  - Licht zorgt voor rust
  - Daglicht verbetert je humeur

  Je leest het al: met licht breng je energie én tegelijk een vorm van sereniteit in je huis. Nu heeft niet elke kamer een grote raampartij. In dat geval kun je zorgen voor meer licht door reflecterende oppervlakken aan je interieur toe te voegen, zoals een grote spiegel.

   

 6. Tips voor een opgeruimde en serene keuken

  Bij een serene ruimte denk je misschien niet meteen aan je keuken. Of toch wel? Je leest vaak dat eten een rustmoment is. En eten begint natuurlijk in je keuken. Je kookt niet alleen makkelijker en beter in een opgeruimde keuken, maar ook gezonder! Want als er geen snacks voor het grijpen liggen, scheelt dat onnodig gesnoep. We hebben een paar tips:

  - Ruim je keuken maandelijks op: wat je niet opeet, haal je weg.
  - Zorg dat je aparte plekjes hebt om kruiden, koffie, thee, snacks en supplementen op te bergen. Zo vind je alles beter terug én hou je meer overzicht over wat je eet.
  - Leg je favoriete (makkelijke) recepten binnen handbereik.
  - Zorg voor een zo leeg mogelijk aanrecht.

  Slik je voedingssupplementen? Zorg dan voor een goede basis. De voedingssupplementen zoals Forever Daily van Forever Living zijn perfect uitgebalanceerd voor als je iets extra’s nodig hebt tijdens bijvoorbeeld een drukke tijd!

   

 7. Ontspannen met aromatherapie

  Onze laatste tip voor een serene ruimte kan je toepassen in elke kamer: aromatherapie! Aromatherapie betekent in het kort dat je je welzijn verbetert door het gebruik van essentiële olie. Door de olie te laten verdampen met een diffuser of oliebrander, verspreid de geur zich door de ruimte. Bekende essentiële oliën worden gemaakt van:

  - Lavendel
  - Citroen
  - Pepermunt

  Elke geur heeft een bepaalde werking op je stemming en op de sfeer in de ruimte. Zo is lavendel rustgevend en citroen juist opwekkend. Daarnaast kunnen essentiële oliën gemixt worden, zodat een unieke geur ontstaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang elke maand de laatste artikelen en nieuws over onze producten.