11 dingen waar je vanaf wilt in het nieuwe jaar

Mijn omgevingMerel Kruit

Hoe kun je het nieuwe jaar beter beginnen dan in een opgeruimd huis? Met deze 11 stappen creëer je comfort en overzicht: van je kledingkast tot je keuken!

1. Zoek je kerstversiering uit

Heb jij ook een paar grote dozen met kerstversiering waarin je moet graven? Zoek je kerstspullen eens uit: welke gebruik je niet? Het is zonde om alles te bewaren als je je er elk jaar aan ergert. Kerstversiering die je niet gebruikt maar wel emotionele waarde heeft, kun je eventueel bewaren in een aparte doos.

2. Ongewilde kerstcadeautjes? Geef ze een nieuwe bestemming

Ongewilde kerstcadeautjes zijn altijd een beetje gênant: iedereen heeft ze, maar niemand heeft het erover. Ga eens na welke kerstcadeautjes je niet gebruikt en laat ze niet verpieteren in je kast. Misschien kun je iets naar de kringloopwinkel brengen, of heb je een bon gekregen en kun je het cadeau ruilen.

3. Ruim je kledingkast op voor meer inspiratie

Versleten kleding, miskopen of kledingstukken die niet meer jouw stijl zijn: kijk je kledingkast na en wees eerlijk. Je krijgt er een hoop ruimte voor terug, en vaak komen ‘vergeten’ kledingstukken die wél leuk zijn weer in de spotlights. Een minder volle kledingkast is handiger en inspirerender. Je ziet sneller wat je hebt en je kunt makkelijker een outfit samenstellen. Kleding die nog mooi is kun je verkopen op marktplaats, of doneren aan de kledingcontainer. En als het écht helemaal af is kun je het laten recyclen.

4. Loop je keukenkastjes na op verlopen en ongezonde producten

Wil je gezonder gaan eten in het nieuwe jaar? Dan kan het helpen om je keukenkastjes of voorraadkast uit te pluizen. Neem afscheid van ongezonde snacks en controleer meteen op kruiden die over de datum zijn. En als je dan toch bezig bent, kun je meteen je vriezer opruimen. Om ‘m vervolgens te vullen met gezonde alternatieven.

5. Ruim overbodige papieren op

Stapels oude post en rekeningen die je allang betaald hebt… Herkenbaar? Veel huishoudens hebben een grote papierwinkel, maar niemand heeft zin om er te winkelen. Loop de beruchte stapels (samen) door en gooi weg wat niet meer actueel is. Als je sommige documenten toch wil bewaren, is een map met tabbladen een slimme optie. Een ander idee is om een stapel postvakjes neer te zetten.

6. Loop je werkplek na

Je oude papieren heb je opgeruimd. Vervolgens kun je ook even je (thuis)werkplek nalopen: liggen er spullen op je bureau die je daar niet nodig hebt? Verplaats ze of gooi ze weg. Je werkplek hoeft niet perfect te zijn, maar concentreren lukt beter aan een opgeruimd bureau. Een oude agenda, lege pennen of lades vol rommel voegen niet zoveel toe.

7. Verzamel al jullie oude speelgoed

Ieder gezin bewaart wel wat speelgoed. Dat is leuk, totdat het rommelig wordt. Verzamel daarom met je kind(eren) al het speelgoed dat echt niet meer gebruikt wordt. Wat nog in goede staat is, kun je bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel brengen. En de dingen die nog wél gebruikt worden, maar niet elke dag, kun je in een mooie opbergkist stoppen!

8. Neem afscheid van die oude kalender

Soms is het tijd om oude zaken af te sluiten. Een oude kalender is wel leuk, maar op een gegeven moment wordt ‘ie erg gedateerd. Maak weer eens een nieuwe kalender, met andere foto’s en leuke ontwikkelingen. Op deze kalender kun je meteen wat nieuwe verjaardagen noteren.

9. Loop je beddengoed na en verbeter je nachtrust

Het nieuwe jaar is meteen een goed moment om je slaapcomfort door te nemen. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

- oud beddengoed: welke spullen gebruik je niet meer?

- welk beddengoed (dekens, kussens, onderlegger) nodig verfrist moet worden

- spullen die vervangen mogen worden, zoals oude kussens

Een goede nachtrust is belangrijk en met fris beddengoed dat bij je past, slaap je beter.

10. Worstel niet langer met overbodige snoeren en opladers

Je kent dat wel: opladers en andere snoeren die een ontwarbare knoop vormen. Ze lijken elkaar spontaan te omhelzen als je ze laat liggen. Tijd om op te ruimen: welke snoeren en opladers gebruik je nog? En welke niet, of minder? Het uitzoeken is zó gebeurd en geeft veel gemak. De opladers die je minder vaak gebruikt kun je op een andere plek leggen, of in een aparte doos.

11. Zoek verlopen beautyproducten uit

Oude verzorgingsproducten en make-up zijn nog al eens over de datum. Dit is niet zo goed voor je huid: de werkzaamheid gaat achteruit en de producten kunnen bacteriën bevatten. Met name crèmes uit een potje, UV-filter producten en oogmake-up zijn berucht. Vervang ze daarom tijdig. Zonnebescherming gaat bijvoorbeeld na een jaar flink achteruit in werking. De houdbaarheid van producten lees je af aan het symbool van het geopende potje. Hierbij staat een aantal maanden vermeld. Tip: vergeet niet te onthouden (of op te schrijven) wanneer je het potje opende.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!