Zo bescherm je jezelf tegen de eikenprocessierups

Mijn lichaamIris Tuinder

De zomer is in aantocht! Dat betekent: terrasjes pakken, bakken op het strand en picknicken in het park. Maar waar de zomer begint, maakt ook de processierups haar intrede. Deze behaarde rupsen leven van april tot begin juli op eikenbomen en brengen vervelende klachten met zich mee. Hun brandharen kunnen namelijk zorgen voor huidproblemen, jeuk en irritatie aan de luchtwegen. Hoe kun je jezelf tegen de processierups beschermen? Dat lees je in dit artikel.

Het leed dat de eikenprocessierups heet

De eikenprocessierups komt oorspronkelijk uit Midden-Europa. In Nederland komt de eikenprocessierups in zeer grote getale op bomen voor, met name na een aantal warme voorjaarsmaanden. En die zijn er in Nederland steeds vaker, vooral vanwege de klimaatverandering.

Hoe herken je processierups(haren)?

De eikenprocessierups legt eitjes in een nest op de schors van de eikenboom. De nesten zijn vaak te herkennen aan wit spinsel dat lijkt op een spinnenweb. Dat fungeert als een verdedigingsmechanisme. Daarnaast hebben ze een extra troef: de brandharen. Bij een ongewenste aanraking of beweging worden de haren actief afgeschoten. Dat gebeurt zelfs al bij trillingen van het verkeer! De haren komen vervolgens op iemand terecht, of ze worden door de wind verspreid. De haartjes zijn zó hardnekkig dat ze nog 6 tot 8 jaar overlast kunnen geven!

Ademnood en andere vervelende gevolgen

Na direct contact met de brandharen, kan er een rode pijnlijke huiduitslag met hevige jeuk ontstaan, die zich kenmerkt door bultjes, pukkeltjes of met vocht gevulde blaasjes die kunnen gaan ontsteken. Na inademing kunnen de brandharen irritatie of ontsteking geven aan het slijmvlies. De klachten lijken op een neusverkoudheid.

Tenslotte zijn er een aantal indirecte gevolgen merkbaar, zoals vermindering van het woongenot. Mensen kunnen tevens beperkt worden in hun bewegingsvrijheid, uit angst voor de processierups en diens vervelende bijkomende klachten. Geen pretje dus, die eikenprocessierups…

Tip 1 - Voorkomen is beter dan genezen

Om contact met de processierups te voorkomen, kun je zelf een aantal dingen doen. Ga je naar een gebied waarvan je weet dat de eikenprocessierups daar voorkomt? Zorg er dan voor dat je armen, hals en benen bedekt zijn. Ga daarnaast niet direct op de grond of in de berm zitten. Of maak het jezelf nog gemakkelijker en kies een alternatieve route of locatie.

Ook al zijn er geen eikenbomen in jouw directe omgeving, je kunt alsnog hinder ondervinden van brandharen. Uit de praktijk blijkt dat brandharen zich vanuit nesten wel 50 tot 100 meter kunnen verplaatsen. Houd ramen en deuren daarom zoveel mogelijk gesloten, hang je was niet buiten en laat geen speelgoed buiten liggen.

Tip 2 - Houd je vijanden dichtbij

Natuurlijke vijanden zijn je beste vrienden tegen de eikenprocessierups. Zo zorgen sluipwespen ervoor dat rupsen in een vroeg stadium doodgaan en smullen koolmezen van eikenprocessierupsen. Ook diverse andere dieren lusten de rupsen, zoals: mussen, kauwen, spreeuwen, kevers, sluipwespen, lieveheersbeestjes en vleermuizen.

Om de volgende plaag van de eikenprocessierups te voorkomen kun je zelf een steentje bijdragen. Breng de balans terug door de natuurlijke vijanden een handje te helpen. Dat doe je door je tuin vriendelijk in te richten voor vogels en insecten. Biodiversiteit zorgt voor balans en houdt plagen in toom. Ga dus voor een tuin met veel soorten planten en bomen.

 Plant bijvoorbeeld fluitenkruid voor sluipwespen. Door veel andere planten rondom de eik te plaatsen, krijg je een hoge biodiversiteit. Hier komen vogels op af die de eikenprocessierups opeten. Dus hang vogelkastjes op en zorg dat er veel planten zijn. Zo kan je nog veel meer genieten van de natuur die er is en bestrijd je die vervelende processierups!

Tip 3 - De brandjes blussen...

Toch in aanraking gekomen met de brandharen van de eikenprocessierups? Er zijn gelukkig voldoende middeltjes die soelaas bieden. Bij hevige jeuk kunnen anti-jeukmiddelen, zoals een crème op basis van aloë vera, al veel verlichting geven.

Aloe Vera Gelly

Forever Living Products heeft een speciale aloë vera-gel ontwikkeld, onze Aloe Vera Gelly is onder andere geschikt om vervelende huidproblemen ten gevolge van de processierups tegen te gaan: de Aloe Vera Gelly. Het draagt bij aan verlichting van de jeuk, verzacht de huid en verkoelt direct. Het sap van aloë vera staat bekend om haar kalmerende, verzachtende en verkoelende werking en zal direct helpen bij huidklachten door de eikenprocessierups!

Shop de ‘Aloe Vera Gelly’ hier.

 

Andere kalmerende stoffen

Andere kalmerende stofjes die bijdragen aan de vermindering van huidproblemen zijn: mentholgel, zinkzalf of carbomeerwatergel. De producten hebben als bijwerking dat de bultjes tijdelijk wit worden, maar dat trekt na verloop van tijd weer weg.

Plakband
Om verdere verspreiding van de brandharen over het lichaam te voorkomen en om de ontstekingsreactie tegen te gaan, is het zinvol om de huid direct na blootstelling met plakband te strippen, om zo alle brandharen te verwijderen. Was je huid erna grondig en spoel je ogen met lauw water. Als de reactie heel ernstig is, kan de huisarts een zalf op basis van corticosteroïden voorschrijven, of hooikoortstabletten (antihistaminica) geven, om het kriebelende gevoel tegen te gaan.

Just for föhn?
We weten niet óf het werkt en we vragen je ook niet om contact met de eikenprocessierups ervoor te riskeren, maar de bultjes zouden als sneeuw voor de zon verdwijnen als je ze föhnt. De achterliggende gedachte is dat het gif van de rupsen een eiwit zou zijn dat stolt door de warmte. De jeuk zou daardoor weggaan en de bultjes verdwijnen. Is dit dé tip tegen jeuk door de rups? Wij weten het niet zeker. Wel kan een föhn de brandhaartjes van de huid blazen die nog op de huid liggen.

Onthoud de tips en wees de eikenprocessierups te slim af
De eikenprocessierups is een vervelende plaag en als je ermee in aanraking komt kun je er veel lichamelijke hinder van ondervinden. Probeer bij de met spinsel verweven eikenbomen uit de buurt te blijven, laat geen speel- of wasgoed buiten liggen en als je tóch pech hebt gehad en vervelende uitslag krijgt, probeer dan onze Aloe Vera Gelly om je huid te kalmeren en de jeuk te verlichten. We willen immers met een gezond lijf van de zomer genieten!