Zo balanceer je jouw voedingspatroon

Mijn lichaamMerel Kruit

Dat gezond eten belangrijk is, wist je al. Als je dieet in balans is, ben je al een heel eind. Hiermee bedoelen we dat je gevarieerd eet en er een regelmatig ritme op na houdt. In onze 8 tips lees je hoe je een gezond voedingspatroon creëert. Wat verklappen alvast: vitamines en vezels blijven belangrijk. In onze tips lees je hoe je ze voldoende binnenkrijgt én hoe je slim kan genieten van je favoriete snacks. Want: uitbalanceren betekent vooral variëren, en niet dat je alleen perfecte maaltijden hoeft te eten.

1. Begin de dag met een goed ontbijt.

Jazeker, ook als je ’s ochtends geen grote eter bent! Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die goed ontbijten, later op de dag minder vaak naar tussendoortjes grijpen. Zelfs een licht ontbijt maakt al verschil. Je kunt ’s morgens bijvoorbeeld kiezen voor:

  • Yoghurt met fruit: dit kan bijvoorbeeld Skyr, sojayoghurt of Griekse yoghurt zijn.
  • Amandelmelk met havermout, zonnepitten of lijnzaad
  • Een snee bruin brood met kaas
  • Ontbijtkoek
  • Banaan

Banaan en ontbijtkoek zijn qua suiker niet de meest optimale opties, maar ze geven je in elk geval een kickstart. Als je hieraan gewend bent, kun je het ontbijt langzaam transformeren naar een gezondere maaltijd.

2. Verbied jezelf niks

De grootste guilty pleasures op het gebied van eten ontstaan uit alles dat je jezelf verbiedt. Geen chocola meer? Dan wordt het wel heel lastig om niet voortdurend aan chocolade te denken. De kans dat je volhoudt wat je jezelf verbiedt is niet zo heel erg groot – vooral wanneer je het oprecht heel lekker vindt. Gun jezelf af en toe ijs, koek of een donut, maar haal er simpelweg niet teveel van in huis. Bij tip 5 lees je hoe je dit slim aanpakt!

3. Let op een tekort aan voedingsstoffen

Als je gezond eten kan je nog steeds voedingsstoffen tekort komen. Variëren is dus belangrijk: je krijgt alle benodigde vitaminen binnen via verschillende bronnen. Zo kan een maaltijd met rijst, kip en groenten onvoldoende vezels bieden (zeker als het witte rijst is) en een ontbijt met brood en kaas onvoldoende vitaminen. En wie veganistisch of vegetarisch eet, kan een tekort opbouwen aan vitamine B12.


Bij twijfel kan het slim zijn om wat vitaminen bij te slikken. Zeker in stressvolle periodes, waarin je misschien wat minder bewust eet. Een goede aanvulling kun je bijvoorbeeld halen uit Forever Daily, dat vitamine A, B, C, D en E bevat. Door indien nodig wat bij te slikken, voorkom je een ‘gat’ in je voedingsstoffen waardoor je je anders minder fit zou kunnen voelen.

4. Creëer gezonde snacks

Het woordje ‘snacks’ associeer je misschien niet meteen met gezond. Toch kun je wel snacks voor jezelf creëren die wat gezonder zijn dan chocolade, koek en snoep. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Dadels
  • Blokjes kaas
  • Rozijnen
  • Druiven
  • Banaan
  • Havermoutkoekjes (zelf gebakken)
  • Honing in je thee in plaats van suiker, zoals Forever Bee Honey

Een voordeel van deze tussendoortjes is dat je weet wat je binnenkrijgt: in zelfgemaakte of natuurlijke producten zitten minder of geen toegevoegde suikers.

5. Kies zo veel mogelijk voor volkoren

Volkoren producten helpen enorm in een verantwoord voedingspatroon: ze zorgen ervoor dat je sneller verzadigd bent. Omdat er in volkoren producten veel meer vezels zitten, zijn ze bovendien gezonder voor je darmen. Op de lange termijn zijn ze zelfs beter voor je algehele gezondheid: de kans op diabetes type 2 of hart – en vaatziekten is aanzienlijk lager als je vaker voor volkoren producten kiest. De volgende volkoren producten zijn gezonder dan de witte varianten:

  • bruine rijst ofwel zilvervliesrijst
  • volkorenbrood
  • volkorenpasta

Je zult het verschil snel merken: van bruine rijst of volkorenbrood ben je veel sneller verzadigd.

6. Zo ga je slim om met chips, snoep en koek

Lekkere trek? Het is oké om nu en dan te genieten van chips of brownies. Hoe voorkom je dan dat het uit de hand loopt? Probeer het eens bij twee snacks te houden: één zoete en één hartige. Kies bijvoorbeeld voor één lekkere zak chips en je favoriete chocolade. Dit heeft een paar voordelen:

  • Met een beperkt aantal snacks in huis heb je meer overzicht over wat je snoept. Je hebt minder snel last van rommelige keukenkastjes met allerlei (half) lege verpakkingen
  • Je denkt beter na over wat je echt lekker vindt

Jezelf verwennen mag echt! Door een beperkt aantal snacks te kopen, voorkom je dat je blijft eten en het overzicht verliest over wat je nu écht binnenkrijgt. 

7. Wees je bewust van wat je koopt

Je hoeft echt niet elk product onder een vergrootglas te houden. Toch is bewust boodschappen doen slim: er zijn veel producten die toegevoegde stoffen bevatten. Dit zie je vooral bij de zogenaamde lightproducten, yoghurtdrinks en ontbijtproducten. Check de verpakking van ‘gezonde’ producten eens: wat zit er eigenlijk in? Zo kun je ervanuit gaan dat een product met heel veel E-nummers en suikers niet zo heel gezond is, al beweert de verpakking anders.

8. Beperk snacks laat op de avond

Calorieën verbrand je ook als je slaapt. Toch is het voor een verantwoord eetpatroon niet slim om ’s avonds laat veel te snacken of te eten. Zo kan sommige voeding ervoor zorgen dat je moeilijker in slaap valt: vlees en zuivel zorgen bij sommige mensen dat ze zich onrustiger voelen. Hetzelfde geldt voor grote porties chips: de vele koolhydraten zijn niet bevorderlijk voor je nachtrust. Andere drankjes en voeding die je ’s avonds laat beter kan laten staan zijn:

  • koffie (cafeïne)
  • thee (theïne)
  • chocolade

Kies ’s avonds liever voor kleine of gezonde tussendoortjes, zoals een appel, worteltjes of komkommer. Een beetje snacken kan ook, maar neem niet teveel. Je zult er rustiger door slapen! Als je graag iets warms drinkt, kies dan voor een thee zonder theïne, zoals kamillethee.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!