Weer lekker in je vel met postnatale yoga

Mijn lichaamIris Tuinder

Het woord postnatale yoga zegt het eigenlijk al: het is yoga voor kersverse mommies. En met kersvers bedoelen we moeders die recentelijk zijn bevallen. Een zwangerschap en een bevalling zouden ervoor kunnen zorgen dat je je niet meer één voelt met je lijf. Er gebeurt immers een hoop tijdens deze periode. Je ritme verandert, je nachten worden korter en je bent samen met je gezin op zoek naar een goede balans die werkt voor iedereen. Postnatale yoga zou je kunnen helpen met het in balans brengen van lichaam én geest. Hieronder leggen we je uit wat het is en wat je eraan zou kunnen hebben!

Wat is postnatale yoga?

Postnatale yoga is speciaal ingericht voor moeders die net zijn bevallen. Bij de meeste postnatale yoga-groepslessen of -privélessen ben je welkom vanaf zes weken nadat je kindje is geboren. Deze speciale vorm van yoga is om je ‘nieuwe’ lichaam weer de nodige aandacht te geven, te ontspannen en tegelijkertijd te versterken. Je lichaam heeft nieuw leven op de wereld gezet, en zou tijd nodig hebben om weer bijeen te worden gebracht. Met postnatale yoga beoefen je yoga-poses waarbij je buik, bekkenbodemspieren en rug op een veilige en verantwoorde manier worden geactiveerd.

Wat zijn de voordelen van postnatale yoga?

Een baby op de wereld zetten heeft vaak een grote impact op je bekken- en bekkenbodemspieren. Je lichaam is niet zomaar hersteld na een bevalling en heeft tijd nodig om bij te komen en te herstellen. Ook als je kindje met behulp van een keizersnede ter wereld is gekomen, is het van belang om rustig de tijd te nemen voor je herstel. Tijdens je zwangerschap maken je rechte buikspieren ruimte voor je kindje en het vruchtwater. Zodra je kindje is geboren, zou er nog steeds veel ruimte tussen je rechte buikspieren kunnen blijven bestaan. Dit heet diastase. Deze ruimte kan variëren van een vingerbreedte tot een breedte van vier vingers naast elkaar. Zolang je lichaam nog niet helemaal de oude is en deze ruimte blijft bestaan, zou je problemen met je houding, stabiliteit en spierkracht kunnen ervaren.

Postnatale yoga zou deze diastase-ruimte kunnen helpen verminderen. Daarnaast zou je je lichamelijke vitaliteit en mobiliteit ermee kunnen vergroten, je fysieke en mentale kracht als moeder kunnen bevorderen en je lichaam en geest kunnen helpen ontspannen. Ook kun je natuurlijk met andere newbie mommies ervaringen uitwisselen over hoe zij het moederschap ervaren. Even tijd voor jezelf!

Wat zijn goede postnatale yoga-oefeningen?

De fysieke oefeningen van postnatale yoga zijn vooral gericht om je rug, nek, bekkenbodem en buikspieren sterker te maken. Hier heeft namelijk de meeste druk op gestaan tijdens de zwangerschap. En met de ontspannende ademhalingsoefeningen zou je de aandacht weer volledig op jezelf, op je lijf en op je rol als moeder richten. Het is belangrijk om de oefeningen rustig op te bouwen.

Goede houdingen die je kunt doen zijn onder andere de Kat (Bidalasana) en de Boom (Vrksasana). Andere goede oefeningen zijn de de Brug (Setu Bandhasana en de Hond (Adho Mukha Svanasana). Bij deze oefeningen kun je ontspannen ademen en voelen wat er in je lichaam gebeurt.

Voorproefje

Hieronder vind je een korte postnatale yogasessie van vijftien minuten, om mee te beginnen:

Tijd heelt alle wonden

Hoe cliché het ook klinkt: maar tijd heelt alle wonden. En in dit geval zal de tijd een letterlijke wond helen. Het moederschap is geweldig, maar zal zeker in het begin niet altijd over rozen gaan. Je zult onder andere flink moeten wennen aan het nieuwe gezinsleven. Luister dus goed naar je lichaam en wat het nodig denkt te hebben. Geef jezelf tijd om je deze nieuwe periode eigen te maken en vergeet er niet van te genieten!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!