De 8 slimste lifestyle hacks om gezonder te leven

Mijn lichaamMerel Kruit

Gezonder leven kan soms als een drempel klinken. Zeker als je het behoorlijk druk hebt, of als COVID je schema heeft omgegooid. Daarom zochten wij uit hoe je met kleine stappen een gezondere leefstijl creëert. Wist je dat je door altijd de trap te kiezen, je lichaam al twee keer zo hard kunt laten werken als wanneer je de lift kiest? Onze 8 tips gaan over kleine veranderingen die elk een groot voordeel hebben voor je gezondheid!

Neem je snacks onder de loep

Snacks zijn voor veel mensen niet weg te denken. Soms heb je gewoon lekkere trek! Nu heb je snacks en snacks: het ene tussendoortje is het andere niet. Vast staat dat chips, chocolade en brownies natuurlijk niet zo gezond zijn. Probeer eens te kiezen voor eiwitrijke alternatieven, of voor zoete producten zonder toegevoegde suikers. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Noten, zoals amandelen of walnoten
  • Yoghurt met bessen
  • Groentechips met humus
  • Ontbijtkoek
  • Dadels
  • Banaan

Nu zijn ontbijtkoek of groentechips natuurlijk niet perfect, maar ze bevatten meer voedingswaarden dan chocoladekoekjes. En dadels bevatten relatief veel suiker, maar óók vezels. Kies dan wel voor onbewerkte dadels (deze zitten meestal in een kartonnen doos). Je krijgt anders te maken met toegevoegde suikers. Meer tips kun je vinden in dit artikel over een gebalanceerd voedingspatroon.

Zó maak je een gezonde gewoonte van koffie en thee

Ben jij ook zo’n fanatieke koffie– en theedrinker? Niks mis mee, maar er zijn een paar valkuilen:

Dat suiker calorieën bevat is natuurlijk bekend. Maar wist je dat suiker ook de antioxidanten in je thee van hun werkzaamheid beroofd? Met name in witte en groene thee zitten veel antioxidanten. Drink je thee dus zonder suiker om van deze vitaminen te profiteren. Antioxidanten gaan namelijk oxidatieve stress in je lichaam tegen en zorgen voor een stralende huid.

Neem de trap

Deze tip komt je vast bekend voor… De trap nemen op momenten dat je ook met de lift kan gaan maakt écht verschil. Om je idee te geven: als je in een heel jaar telkens de trap neemt, werkt je lichaam twee keer zo hard als wanneer je de lift neemt. Je kunt je dus voorstellen dat je stofwisseling een stuk sneller wordt. En omdat je gewend raakt aan meer beweging, blijft het eenvoudiger om het bewegen ook vol te houden. Je voelt je dus écht fitter. Daarnaast heb je met deze gewoonte een fors kleinere kans op hart– en vaatziekten.

Sta elke 20 minuten op om even te bewegen

Elke 20 minuten opstaan om even te bewegen is naast gezond, ook een fijne manier om even je zinnen te verzetten. Zeker als je bekend bent met een stijve nek of schouders, of de typische ‘beeldscherm ogen’ wanneer je zittend werk doet. Probeer elke 20 minuten even op te staan om een rondje te lopen of een huishoudelijke klus te doen. Je lijf en je hoofd zullen je dankbaar zijn! Want het blijft een feit: de hele dag zitten is niet erg gezond en inspirerend. Net als continu naar een beeldscherm turen. Zoals we eerder schreven: naar een beeldscherm turen is niet zonder risico.

Sociale contacten met dierbaren: waardevol én gezond

Die vriend(in) die je al zo lang niet had gesproken, of die fijne collega: bel ze weer eens op. Zeker nu, nu tijdens COVID sociale contacten voor veel mensen op een laag pitje staan. Het zal je verrassen hoe fijn het kan zijn om weer eens bij te praten. Niet zo van het bellen? Je kunt natuurlijk ook samen een rondje lopen en checken waar de afhaalkoffie het lekkerst is. Want het is bewezen: regelmatig contact met (oude) vrienden is gezond en doet ons goed.

Ga elke avond een minuutje eerder naar bed

Heb je een druk dagritme? Dan is er een kans dat je misschien net te weinig slaap pakt. Een manier om dit op te lossen is om elke avond een minuutje (of enkele minuten) eerder naar bed te gaan. Dit loont echt! Langdurig slaapgebrek ofwel slaapdeprivatie, is namelijk niet zo gezond. Je kunt je bijvoorbeeld minder goed concentreren en je geheugen gaat achteruit. Op de lange termijn wordt de kans op obesitas, hartaandoeningen en diabetes groter. Dit heeft er onder meer mee te maken dat als je niet voldoende slaapt, ook je eetgewoonten en de mate waarin je beweegt achteruitgaan. Je slaapritme in de gaten houden is dus essentieel om gezond te blijven. Kom je moeilijk in slaap? Bekijk dan deze 10 redenen waarom je soms niet slapen kan.

Kies voor olie in plaats van boter

Het is misschien een oude bekende, maar olie is echt gezonder dan boter. Het bevat namelijk plantaardige vetten. Boter bevat dierlijke vetten, wat de kans op hart– en vaatziekten vergroot. Wil je een enkele keer toch iets in boter bakken? Dit kan natuurlijk geen kwaad, maar probeer olie als basis te nemen. Oliën die populair zijn om in te bakken en braden zijn zonnebloemolie, olijfolie en wokolie.

Sausjes en garnering: maak ze zelf

Bekend van sausjes in de supermarkt is dat ze veel zouten en suikers bevatten. Bovendien bevatten ze niet zelden E-nummers en smaakstoffen. Denk bijvoorbeeld aan pastasaus en guacamole uit de winkel. Maak je sausjes daarom zelf: veel lekkerder en vaak ook een stuk gezonder! Je weet namelijk precies wat de ingrediënten zijn. Voorbeelden van sauzen die je zelf kunt maken (en soms ook bewaren):

  • salsasaus
  • harissa
  • pastasaus met bijvoorbeeld verse tomaten
  • knoflooksaus
  • guacamole
  • kruidenboter

Zelf een sausje maken is meteen een leuke activiteit voor tijdens die regenachtige middag.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!