Vergeet je niet iets? 7 tips om minder te vergeten

Mijn geestMerel Kruit

We kennen allemaal wel iemand die vaak iets vergeet. Of ben je misschien zelf diegene? Van afspraken tot bagage tot de verjaardag van een vriend(in): we vergeten allemaal weleens wat. Vervelender is het wanneer je vindt dat het te vaak gebeurt. Gelukkig ben je niet de enige. Daarom delen we hier de handigste tips om dingen niet te vergeten. Bovenal is het belangrijk om ook een beetje lief te zijn voor jezelf: vergeten mag, vergeef het jezelf. Door boos te worden op jezelf zal je namelijk alleen maar meer vergeten!

1. Oeps… Vergeten! Waar loopt het spaak bij jou?

Iedereen vergeet weleens wat, maar niet iedereen vergeet dingen om dezelfde reden. Als je vaak dingen vergeet en jezelf daaraan ergert, is het slim om na te gaan waar de oorzaak ligt. Denk aan bijvoorbeeld:

  • Een te druk schema: als je jezelf voorbijloopt, let je minder goed op. Het wordt je simpelweg teveel.
  • Je karakter: sommige mensen zijn van nature wat vergeetachtig of onoplettend.
  • Slecht slapen: dit heeft een negatieve invloed op je geheugen.
  • Niet lekker in je vel zitten en daardoor niet opletten.
  • Je hebt nog geen geschikte methode gevonden om jezelf aan zaken te herinneren (agenda, briefjes, alarm in je telefoon).
  • Je bent vaak gehaast (zie ook: een te druk schema) of doet dingen pas op het laatste moment.

Door de oorzaak vast te stellen, kun je je makkelijker focussen op een oplossing.

2. Noteer belangrijke dingen op een plek waar je ze ook leest

Het klinkt zo makkelijk: jezelf aan dingen herinneren door briefjes klaar te leggen. Toch werkt dit niet voor iedereen. Op de drukste dagen kun je zelfs briefjes over het hoofd zien! Noteer je afspraken en bijzonderheden dus op een plek die voor jou werkt, en doe dit desnoods dubbelop. Zet afspraken zoals de tandarts bijvoorbeeld in je telefoon, maar leg ook een briefje neer op een plek waar je het zeker weten tegenkomt. Andere manieren om iets niet te vergeten, zijn:

  • Hou een papieren agenda bij, bij voorkeur in een groot formaat
  • Noteer bijzonderheden in het rood op briefjes (of in je agenda)
  • Maak gebruik van een alarm in je telefoon
  • Hang een memobord op (bijvoorbeeld in de studeerkamer of keuken)
  • Leg een afvinklijstje voor jezelf neer

Kijk welke methode(s) voor jou het beste werken en probeer die elke dag te gebruiken!

3. Ga je de volgende dag weg? Leg je spullen alvast klaar

Ga je ’s ochtends vaak gehaast de deur uit? Dan kan het rust geven om je spullen alvast klaar te leggen. Doe dit zeker met je ‘essentials’, zoals je sleutels, OV-kaart, portemonnee en ID-kaart. Je zult zien dat je op deze manier sneller en zekerder de deur uit gaat.

Ander voorbeeld: als je morgenochtend vroeg naar de sportschool gaat, helpt het om alvast je spullen klaar te leggen. Sportkleding? Check. Drinkflesje? Check. Sportpasje? Check. Slotje om je spullen op te bergen? Wederom ‘check’. Je zal zien dat je de dag veel rustiger begint. En misschien kan je zelfs iets langer blijven liggen…

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang elke maand de laatste artikelen en nieuws over onze producten.

4. Geef spullen een vaste (en handige!) plaats

Sommige mensen zijn voortdurend spullen kwijt. Daar hoef je niet rommelig voor te zijn – ook opgeruimde mensen kunnen vergeten waar ze spullen hebben gelaten. Toch kan het wel helpen om bepaalde spullen een vaste plaats te geven. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Sleutels
  • OV-kaart
  • Fietslampjes
  • Tassen en portemonnee

Berg je portemonnee liever niet op in één van je tassen: als je een keer een andere tas pakt, vertrek je makkelijk zonder portemonnee. Dit geldt trouwens ook voor je sleutels en andere (belangrijke) spullen.

5. Vraag iemand om je te helpen

Zit je in een drukke periode en ben je bang om dingen te vergeten? Dan is het slim om aan iemand anders te vragen om jou te helpen aan dingen te herinneren. Bespreek het bijvoorbeeld met je partner. Hij of zij kan je helpen om aan iets te denken én zal het aan je zien wanneer je verstrooid bent.

6. Zorg voor een handige tijdsindeling

Je tijd niet efficiënt indelen zorgt ervoor dat je vaak moet haasten. En laat haast nou net een ingrediënt zijn om vaker iets te vergeten! Probeer dagelijks je tijd zo in te delen, dat je zo min mogelijk hoeft te rennen en te vliegen. Dit helpt om minder te vergeten, maar zal er ook voor zorgen dat je je algeheel rustiger voelt. Lees ons artikel over je tijd goed indelen voor meer handige tips.

7. Blijf oefenen en vergeef jezelf

Ben je nu eenmaal een warhoofd? Dan zit het makkelijk vergeten van zaken nu eenmaal een beetje in je karakter. Vergeef het jezelf als je niet perfect bent op dit vlak (dat is overigens niemand!), maar blijf het wel proberen. Als je blijft oefenen, zal je steeds minder vaak iets vergeten. Tijdens drukke dagen, op vakantie of op je werk zal je jezelf dankbaar zijn.