Tips voor een positiever zelfbeeld - omdat we het waard zijn

Mijn geestIris Tuinder

Die hele self love journey is me er één. Eentje met vallen, opstaan, vloeken en tieren. Maar het uiteindelijke gevoel van: ‘je mag er zijn, want je bent precies goed zoals je bent’ is de hobbelige weg naar zelfliefde absoluut waard. En dat gevoel gunnen wij iedereen. Daarom delen we een aantal tips met je over hoe je een positiever zelfbeeld kunt creëren.

Tip 1: weet wie je bent

Een belangrijke stap in jouw self love journey is weten wie je bent. Weten wat je sterke punten zijn, weten wat anders kan, weten waar je trots op bent, weten wat je uitstraalt naar de buitenwereld, weten wat je nodig hebt om tot rust te kunnen komen, weten waar je blij van wordt, weten waar jouw grenzen liggen, en ga zo maar door. Ga bij jezelf te rade, wees eerlijk naar jezelf en schrijf alles op in jouw self love journal.

Als je dit lastig vindt om te bedenken, zou je het eens aan goede vrienden of familie kunnen vragen. Vraag hen ook naar een specifieke situatie waarin een door hen omschreven karaktereigenschap naar voren kwam. Kijk vervolgens of er een aantal kenmerken overeenkomen met de kenmerken die jij over jezelf hebt opgeschreven.

Tip 2: bewaak je grenzen

Je hebt het iemand vast wel eens horen zeggen: ‘bewaak je eigen grenzen’. Wat betekent dat eigenlijk en hoe doe je dat? En nog belangrijker: waarom zou je dat doen? De belangrijkste reden om duidelijk en tijdig je grenzen aan te geven, is omdat mensen er anders overheen gaan. Simple as that. Ben je het ergens niet mee eens? Spreek het uit. Vind je dat iemand jou slecht behandelt? Kom voor jezelf op. Heb je geen zin om ergens naartoe te gaan, omdat je toe bent aan me time? Blijf lekker thuis. Ken jezelf, je lichaam en je grenzen en ga er vooral niet overheen. Elke keer als je over je eigen grenzen heen gaat of iemand anders dit laat doen, zou je onbewust het signaal kunnen afgeven dat je jezelf niet serieus (genoeg) neemt.

Maak kenbaar wat jij vindt en voelt, ook als anderen daar niet blij van worden. Het zijn niet voor niets jouw grenzen, niet die van een ander. Zodra je leert om grenzen te stellen, kan dit in het begin voelen alsof je gemeen doet tegen anderen. Maar je komt enkel voor jezelf en voor jouw eigen grenzen op. En laten we wel zeggen: voor jezelf en je grenzen opkomen kan nooit gemeen zijn. Als je het op respectvolle maar duidelijke wijze aangeeft, natuurlijk.

Tip 3: sta op met dankbaarheid

Het menselijke ras is van nature geneigd om zich te focussen op negatieve punten. En wat je aandacht geeft, dat groeit. Gelukkig kun je je hersenen trainen om positiever te zijn, bijvoorbeeld door elke dag op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Een voorbeeld: ik ben dankbaar voor mijn lichaam, want het brengt mij overal heen waar ik maar wil, en geeft signalen af als ik beter voor mezelf moet zorgen.  Zo leer je je lichaam te zien als iets wat mooie dingen voortbrengt in plaats van dat het slechts een visitekaartje is.

Wees dankbaar voor het werk wat je mag doen, voor het dak boven je hoofd, voor de liefde die je krijgt van je familie en vrienden, voor het zonnetje in de namiddag, voor de verse bloemen op tafel of voor je lekkere kopje koffie in de ochtend. Die simpele, positieve ochtendroutine kan zoden aan de dijk zetten voor jouw weg naar zelfliefde.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang elke maand de laatste artikelen en nieuws over onze producten.

Tip 4: wees lief voor jezelf

Wees lief voor jezelf. Het klinkt zo gemakkelijk, maar doe je het ook echt? Lief zijn voor jezelf begint al met hoe je tegen jezelf praat. Luister eens naar jezelf alsof je een leerzame podcast luistert. Hoe praat jij tegen jezelf? Wat valt je op? Zou jij je beste vriendin op dezelfde manier aanspreken?

Door positief te denken en positief over jezelf te praten, zou je je ook echt beter kunnen voelen. Wanneer je continu negatief denkt en overal beren op de weg ziet, is de kans groot dat je je ook teneergeslagen gaat voelen. Probeer jezelf eens te wijzen op de dingen die je wél mooi vindt in plaats van te kijken naar alles wat je niet mooi en niet leuk vindt aan jezelf. Betrap je jezelf toch weer op bestraffende woorden, geef jezelf dan een denkbeeldige aai over je bol en zeg sorry tegen jezelf. Dat klinkt gemakkelijk, maar je zult merken dat het werkt. Probeer je eigen cheerleader te zijn en begin met jezelf aanmoedigen in plaats van afstraffen.

Ik hou van mij

Nu je jezelf beter leert kennen en beter weet wat je aan jezelf waardeert, is het belangrijk om te leven volgens jouw kernwaarden. Ook dit is een manier om jezelf te eren, om aan jezelf te laten zien dat jij jezelf en jouw leven serieus neemt. Dat je het waard bent om het leven te leiden dat jóu gelukkig maakt!

Doe de dingen waar jij blij van wordt, wat goed voelt voor jou en binnen jouw grenzen past. Het opbouwen van een positief zelfbeeld kent struggles, maar hoe mooi is het als je uiteindelijk kan zeggen: ‘ik hou van mij, precies om wie ik ben’. Je kunt het!