Positiviteit: zó krijg jij een positieve(re) mindset

Mijn geestAloe Life

Steeds meer mensen streven naar positiviteit en willen een positieve mindset creëren. Wat houdt dat in? Positieve mensen denken optimistisch, zoeken naar oplossingen en gaan van het goede uit. Hierdoor ervaren ze een bepaalde rust en maken ze zich minder snel zorgen. Maar wat is positiviteit precies en hoe word je positief? Onderstaande definitie, oefeningen en quotes helpen jou op weg.

Wat is positiviteit? 

Positiviteit is een gelukkige en zorgeloze staat van zijn waarin iemand het leven vanaf de zonnige kant bekijkt. Mensen met een positieve mindset geloven dat moeilijkheden overwonnen kunnen worden en dat geluk zich elke dag aandient.  

Dat geluk hoeft niet groot te zijn: een goed gesprek kan al van betekenis zijn. 

10 oefeningen voor positiviteit

Wil jij graag positiever worden? Of ben je benieuwd of je al op de goede weg bent? Bekijk onderstaande oefeningen en spreuken.

1. Count your blessings

Schrijf op waar je dankbaar voor bent. Dat kan van alles zijn: van het huis waarin je woont tot je favoriete gerecht. Dit lijstje zet jouw leven in perspectief en zorgt ervoor dat je steeds meer dankbaarheid gaat voelen.

2. Omring je met positieve mensen

Ga om met mensen die zelf (ook) positief gedrag vertonen. Dat verbetert je eigen stemming en het beïnvloedt je gedrag in goede zin. En je zal merken: jouw toenemende positiviteit werkt aanstekelijk voor anderen.

“Blijf weg bij negatieve mensen. Zij hebben een probleem voor elke oplossing”

- Quote van Albert Einstein

3. Zorg goed voor jezelf

Eet gezond, neem genoeg rust en beweeg regelmatig. Hierdoor zit je fysiek en mentaal beter in je vel, waardoor het makkelijker wordt om optimistisch te blijven. Lukt het een keer niet? Wees dan niet te streng voor jezelf!

4. Neem je verantwoordelijkheid

Het is makkelijk om iemand anders de schuld te geven, maar het is een negatieve houding waar je niets mee opschiet. Erken je fouten, leer ervan en probeer het vervolgens ook weer achter je te laten. Richt je op de toekomst!

5. Focus je op anderen

Onderzoek wijst uit dat het gelukkig maakt om iets voor anderen te doen, of je nu iemand helpt met oversteken of je inzet als vrijwilliger. Daarnaast maak je anderen (en jezelf!) blij door regelmatig een compliment te geven.

“Als je honderd mensen niet kan helpen, help er dan eentje.”
- Uitspraak van Moeder Theresa

6. Lees boeken over positiviteit

Door inspirerende spreuken, quotes en boeken te lezen, train je jezelf om positief te gaan denken. Wil je een keer de diepte in? Lees bijvoorbeeld de klassieker ‘De kracht van positief denken’, van Norman Vincent Peale.

7. Geloof in jezelf

Hoe afgezaagd het ook klinkt: als je denkt dat iets je niet gaat lukken, is de kans groot dat het inderdaad zo is. Heb vertrouwen in je eigen kunnen en wees geduldig en genadig als iets nog niet meteen lukt.

8. Maak persoonlijke doelen aan

Bijvoorbeeld voor je werk. Wees zo concreet mogelijk, zodat je weet wat je te doen staat. Dat geeft focus en motivatie. Bovendien wordt het eenvoudiger om met tegenslagen om te gaan: je weet immers waarvoor je het uiteindelijk doet!

People with goals succeed because they know where they’re going”
- Spreuk van Streets Ahead

9. (H)erken negatieve gedachten

Het is de kunst om negatieve gedachten te leren herkennen en erkennen. Denk je iets negatiefs? Straf jezelf dan niet (want ook dat is negatief), maar probeer de gedachte om te buigen naar positieve woorden.

“Als de ene deur dicht gaat, gaat er een andere deur open.”
- Nederlands gezegde

10. Oefening baart kunst

Positief worden is een kwestie van tijd en het zal wel even duren voordat je deze en andere tips in de praktijk hebt gebracht. Maar dat is helemaal niet erg: oefening baart kunst, op den duur zal je verandering merken. Echt waar!

‘’It’s always too early to quit”
- Quote van Norman Vincent Peale

Op naar die positieve mindset!

Wil jij positiever worden? Begin niet morgen of volgende week, wacht ook niet tot je goede voornemens van het nieuwe jaar, maar begin vandaag. Meteen. En om alvast met wat positieve woorden te eindigen: je bent al begonnen. Het lezen van dit artikel is al een eerste stap naar een extra optimistische versie van jezelf!