Gelukkig(er) met dieren

Mijn geestGerard de Bruijn

Elk jaar vieren wij op 4 oktober dierendag. Een dag om de dieren centraal te zetten. Een extra knuffel of lekkernij voor je geliefde huisdier. Een extra donatie voor een organisatie die zich inzet voor dierenwelzijn. Of een zegening van de pastoor voor je trouwe viervoeter. Ook dat kan tegenwoordig.

Wij geloven dat je je mentaal gezonder voelt als dieren een rol in je leven spelen. Een huisdier heeft geestelijk en emotioneel veel voordelen. Zo geeft het zorgen voor dieren je een goed gevoel, zoals voldoening en zelfverzekerdheid. Je huisdier oordeelt niet en geeft je altijd liefde. Wanneer je vrolijk bent springt en spint het met je mee. Maar wanneer je verdrietig bent is jouw maatje de beste psycholoog. Hij of zij luistert altijd. En er is meer!

Stressverlagend

Wist je dat het aaien of knuffelen van je huisdier stressverlagend werkt? Wanneer je een dier aait of knuffelt komt een stofje in je hersenen vrij: oxytocine. Dit stofje zorgt voor een rustgevend en gelukzalig gevoel. Dat geldt voor alle dieren: of je nu je paard borstelt, de kat zich op schoot nestelt of je hond enthousiast tegen je opspringt.

Ruim dertig jaar geleden is dit onderzocht door een Amerikaanse psycholoog en psychiater. Zij zagen de voordelen van omgaan met dieren niet alleen lichamelijk terug, maar ook geestelijk:

  • Bloeddruk ging omlaag
  • Hartslag werd trager
  • Ademhaling werd regelmatiger
  • Spanning op de spieren verminderde

 

Echte dierenliefhebbers hebben geen onderzoek nodig om te weten dat dieren de stress verlagen. Want hoe fijn is het als je thuis komt en er iemand op je wacht. Je hond die kwispelend naar je toe komt, vervolgens komt de kat met zijn sierlijke staart spinnend op je af. Je konijn dat je nieuwsgierig aankijkt en wacht op een aai over de vacht. De vissen die rustig rondzwemmen in hun aquarium. Je bent blij weer thuis te zijn.

Vrouw Met Kat

Onvoorwaardelijke liefde

Dieren geven ons het gevoel dat we geliefd zijn. Ze hebben ons nodig. Daarom is de liefde van dieren aan ons onvoorwaardelijk. En dat heeft weer positieve gevolgen voor de geestelijke gesteldheid. Bovendien tonen studies aan dat mensen die voor dieren zorgen:

  • Een beter zelfbeeld krijgen
  • Fysiek fitter worden
  • Zich minder eenzaam voelen
  • Meer gefocust en minder bezorgd zijn
  • Extraverter zijn
  • Minder angsten ervaren


Zo zie je maar dat dieren je zoveel liefde geven, dat je automatisch beter in je vel zit.

Mentaal gezond met dieren: het bewijs is overal

Mentaal gezonder met dieren - eigenlijk kan ook het ook niet anders. Kijk maar eens naar buiten. Wanneer mensen hun honden uitlaten, hoeveel plezier ze hebben. De bal die wordt weggegooid en de hond sprint erachteraan. Maar ook het sociale aspect: het praten met andere hondeneigenaren die men tegenkomt. Niet alleen over de huisdieren, maar ook over de dingen van de dag. Een handige manier om de buren en de buurt waarin je woont te leren kennen. Ook zonder andere mensen is het heerlijk om met de kat, hond of paard door de natuur te wandelen. Het bos of de heide. Je geniet van de natuur maar ook van elkaar.

Huisdieren zijn er in alle soorten en maten. Vroeger zong Jaap Fischer er een treffend lied over. “En als je dan weer wakker wordt, de middag na de pret. Om een uur of één of later. Wie zit er dan te wachten op het matje voor je bed: dat is je kater.”

Zelfs dan zul je een glimlach niet kunnen onderdrukken.