11 manieren om van 2020 jouw beste jaar (tot nu toe) te maken

Mijn geestTolga Tekbasan

Natuurlijk kan je jezelf beloven om in het nieuwe jaar meer groente te eten en meer uren door te brengen in de sportschool. Maar hoe zit het doelen omtrent persoonlijke ontwikkeling? Doelen waar je echt naar uit kijkt? Streef naar een betere versie van jezelf met de volgende 11 makkelijk te proberen ‘life hacks’ waarmee je in februari er al beter uitziet, beter eet en jezelf beter gaat voelen.

1. Zet je intenties vast

Waarom alleen ambitieuze voornemens bedenken, waar je jezelf na twee weken toch niet meer aan gaat houden en alleen maar stress gaat opleveren? Probeer dit jaar een intenties te bepalen (en ze actief op te schrijven). Dit is een meer realistische aanpak voor het vaststellen van haalbare doelen.

2. Ontdek een nieuwe hobby

Een hectische werkschema en een overvolle sociale agenda maakt het lastig om uit jouw standaard routine te stappen. Ook al voelt het alsof je te weinig tijd hebt, vergeet niet dat het belangrijk is om nieuwe hobby’s en interesses te ontdekken. Altijd al zelf verse pasta willen maken? Probeer dan deze methode (zonder pastamachine). Wellicht al een tijdje interesse in pilates? Vraag een vriend of vriendin mee. Verplicht jezelf om door te zetten, een kleine moeite voelt al snel als een persoonlijk succes.

3. Pak je koffers in

Of je altijd al een verre reis hebt willen maken naar Zuid-Amerika of een weekendje weg binnen Europa, doe er alles aan om te vertrekken. De mooiste herinneringen worden vaak gemaakt tijdens het reizen. Hierdoor voel je je weer opgeladen, of je nou naar de Bahama's of naar een ontsnapping dichterbij gaat.

4. Zoek je angsten op

We hebben allemaal wel eens het advies gehad om iets te doen waar je eigenlijk bang voor bent, een goed streven, maar helaas niet altijd even realistisch voor iemand met een fulltime baan, verantwoordelijkheden en daarnaast een drukke agenda. Is parachutespringen een van je angsten en heb je de kans, ga ervoor, maar vergeet niet dat kleinere activiteiten ook meetellen -inclusief karaoke zingen of een nieuw kapsel.

5. Zorg dat je omgeving opgeruimd is

Is jouw persoonlijke ruimte thuis, maar ook op werk opgeruimd? Dit kan wonderen doen voor jouw gemoedstoestand. Schiet je in paniek bij de gedachte van een grondige opruimsessie? Deel het op in tijdsvakken van 20 minuten. Gebruik de timer op je telefoon, zet je favoriete artiest of podcast op en begin met opruimen of organiseren. Probeer dit een aantal keer gedurende 2-3 dagen vol te houden. Voordat je het weet heb je jouw persoonlijke omgeving (weer) netjes.

6. Bouw een routine op

Klaar met het online shoppen van alle eindejaar kortingen en feestjes in de kerstvakantie? Begin 2020 productief met een nieuwe dagelijkse routines. Alles van een ochtendwandeling of een bad moment in de avond, routine wekt de illusie van orde. Daarnaast geeft het je een perfecte kans om te ontspannen voor of na een drukke dag.

7. Begin met zweten

Er is geen ideaal moment om te beginnen met zweten, maar 30 minuten per dag actief zijn, brengt je een stuk dichterbij jouw 2020 fitnessdoelen. Vergeet ook niet dat elke activiteit uitputtend of lang moet duren, denk aan streken in de ochtend, een korte yogasessie of een wandeling tijdens je lunchpauze.

8. Uit je dankbaarheid

Het regelmatig uitspreken van jouw dankbaarheid heeft aangetoond jouw perspectief te verbeteren. Bestudeer de dingen die voorspoedig verlopen in jouw leven, spreek het uit of nog beter, schrijf het op. Een goede oefening: schrijf elke avond voor het slapen een kort stukje met dingen waar je dankbaar voor bent.

9. Geef terug aan de gemeenschap

Teruggeven aan jouw gemeenschap of een doel waar je achter staat, kan een langdurige impact hebben. Onderzoek waar en wanneer je in jouw omgeving vrijwilligerswerk kan doen. Of dit nou voedsel inpakken of kleding doneren is, doe wat goed voelt en bij je past. Bekijk hier of er iets in jouw omgeving beschikbaar is.

10. Leg je telefoon weg

Tussen de barrage van appjes, e-mails en Instagram notificaties die we elke uur ontvangen, is onze smartphone een permanente bezigheid in onze dagelijkse leven geworden. Wil je meer fysiek aanwezig zijn, breng dan minder tijd door op je telefoon met behulp van dit trucje (Engels), waarmee je jouw schermtijd drastisch verminderd.

 11. Verwen jezelf

Het dagelijkse leven kan hectisch zijn. Juist hierom is bewust tijd nemen voor jezelf cruciaal. Maakt tijd voor een kleine beloning, of dat nou wekelijkse manicure, een ochtend meditatie of een nieuwe aankoop die jouw oprecht gelukkig maakt is. Reserveer tijd om iets voor jezelf te doen wat je gelukkig maakt, koop een nieuw boek cadeau of geef jezelf elke dag een paar minuten rust, doe wat jij nodig hebt.