Slimme bestemmingen voor je vakantiebudget

Mijn financiënMerel Kruit

De realiteit in 2020: gesloten bestemmingen en lege vliegvelden. Je paspoort en koffer lagen al bijna klaar: wat nu? Want we kunnen er niet omheen: volgens de World Health Organization (WHO) heeft het coronavirus wereldwijd bijna 25,7 miljoen mensen besmet. Dan maar thuis blijven en genieten van een zelfgebakken bananenbrood en je favoriete Netflix-serie. Ondertussen denk je nog aan je vakantie, die uitgesteld of gecanceld is… Toch heeft deze situatie een voordeel: je hebt waarschijnlijk vakantiebudget over. Hoe kun je daar slim mee omgaan?

Stilstaan bij het feit dat je nu geld overhebt

Om te beginnen is het natuurlijk balen als je vakantie niet doorgaat. Voor veel mensen is een vakantie of reis echt een horizon. Vaak delen ze die met hun partner en kinderen. Hoe zit dat bij jou? Probeer je gecancelde vakantie eens van de andere kant te bekijken: met het geld dat je gespaard hebt voor je reis, kun je nieuwe doelen stellen. Dat kan stiekem best opluchten: bij veel mensen is vakantie een grote kostenpost. Laat de opluchting over je heen komen en bekijk de alternatieve bestedingsmogelijkheden voor je vakantiebudget.

Alternatieve bestedingsmogelijkheden
Schrijf je spaardoelen eens op en kijk wat je met (een deel van) het geld van je vakantie kunt doen. Misschien kun je denken aan die renovatie van je keuken die je al zo lang wilde, of aan dat nieuwe bankstel. Of wellicht staat er nog een studieschuld open? Tijd voor een nieuwe planning! In een tijd waarin veel anders loopt dan we verwachtten, helpt het om je te richten op de mogelijkheden die je wél hebt. Belangrijk is in elk geval om het geld te besteden aan iets waar je écht wat aan hebt. Nu, volgend jaar of in de toekomst. Hieronder geven we alvast wat tips!

Leg extra geld in bij je pensioenfonds

Geld bijleggen in je pensioenfonds is waarschijnlijk niet iets waar je hart sneller van gaat kloppen. Toch is dit het overwegen waard, omdat je hier later in je leven profijt van hebt. Vanaf je pensioen ontvang je maandelijks een AOW. Dit bedrag krijgt iedereen in Nederland, ongeacht het inkomen. Verder ontvang je natuurlijk je pensioen, al krijg je dit alleen als je dit opbouwt via je werkgever. In andere gevallen moet je zelf iets regelen.

Om deze redenen is het slim om iets bij te leggen bij je pensioen:

  • Een extraatje is altijd fijn: tijdens je pensioen wil je misschien gaan reizen, of heb je andere hobby’s of belangstellingen die geld kosten.
  • Als je regelmatig extra spaart voor je pensioen, kun je eerder stoppen met werken.
  • Je bent ondernemer: in dit geval ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen.

Je ziet er nu natuurlijk niks van terug, maar je toekomstige ‘ik’ zal je er dankbaar voor zijn!

Zo doe je dat!
Extra geld inleggen bij je pensioen kun je op de volgende manieren doen:

  • Bijleggen op je spaarrekening
  • Lijfrenteverkering
  • Beleggingsregeling

Twijfel je welke (extra) pensioensregeling bij je past? Of wil je hier meer over weten? Dan is het slim om contact op te nemen met een financieel adviseur.

Betaal je studieschuld of andere schulden af

De studieschuld is voor steeds meer afgestudeerden herkenbaar. Jaren geleden hoefde je de lening die je deed voor je studie niet terug te betalen. Nu is dat anders: veel jonge mensen hebben een studieschuld openstaan, waarvan per maand een bedrag afgelost wordt. Je kunt overwegen om hiervan een groot deel in één keer af te lossen, zodat je schuld een stuk kleiner wordt. Want laten we eerlijk zijn: het is fijn als je er eerder vanaf bent.

Deze bestemming voor je geld is lang niet zo spannend als cocktails aan het strand, maar het geeft wél comfort! Datzelfde geldt voor andere schulden die je sneller aflost.

Check wel even hoe voordelig het sneller aflossen van jouw studieschuld is. Onder een bepaald inkomen is het financieel gunstiger om de schuld met een laag maandbedrag af te blijven lossen. Bij deze afweging kun je advies vragen aan een financieel deskundige.

Koop iets dat je al heel lang wilde hebben

Die nieuwe fiets, die dure pannen of een grote trampoline in de tuin: je had ze al een tijdje in gedachten, maar het kwam er niet van om ze te kopen. Juist nu kan het perfecte moment zijn om ze aan te schaffen. Een afgeblazen vakantie maakt voor jezelf zorgen extra belangrijk. Dat kan zijn met die nieuwe fiets, een taalcursus die je al een tijdje wilde volgen, of het kopen van een paar mooie boeken. Dit kan dé tijd zijn om jezelf een aanschaf te gunnen waar je veel plezier van hebt.

Het verstandigste is om je te richten op iets dat je altijd kunt doen, ongeacht corona. Want met een groepscursus of sportclub zal je waarschijnlijk moeten wachten. Fietsen, lezen, een nieuwe taal leren of koken zijn leuke bezigheden die – ongeacht corona – doorgaan. Dat pakt niemand je meer af!

Een gezellig huis

Een andere suggestie is het schilderen of opknappen van je huis. Je hoeft geen grote verbouwing uit te voeren om het thuis gezelliger te maken: schilder een paar muren, of richt je op kleine klussen die je al een tijdje wilde doen. Een fris, gezellig huis helpt jou (en je gezin!) om deze tijd door te komen. Extra tips nodig? Lees ons artikel ‘binnenblijven met het hele gezin’!

Spaar alvast voor een toekomstige vakantie en zoek naar inspiratie!

Je hoeft je vakantiespaardoel niet geheel te laten sneuvelen. Sterker nog, het is belangrijk om er alsnog geld voor opzij te houden. Een vakantie is méér dan nieuwe ervaringen opdoen: je komt er geestelijk door tot rust. En juist dat is belangrijk, zeker in de snelle tijd waarin we nu leven.

Het is dus belangrijk om alvast rekening te houden met een toekomstige reis. Want hoewel de coronacrisis in onze ogen eindeloos duurt, zal uiteindelijk alles weer ‘normaal’ worden. Ondertussen kun je je vakantieplannen behouden én optimaliseren: kun je jouw trip bijvoorbeeld op een goedkopere manier organiseren? Of misschien zelfs een langere reis maken voor hetzelfde budget? Je hebt nu extra tijd om inspiratie op te doen!

Doe alvast wat inspiratie op

Je uitgebreid verdiepen in reis of vakantie loont: je creëert een nieuwe horizon om naar uit te kijken. Met alle afspraken en verplichtingen buiten de deur die vervallen, kun je de tijd nemen om al je vakantieplannen door te nemen. Jouw droomreis kan misschien een stuk goedkoper! Er zijn inmiddels tal van reisblogs en Instagram-accounts waar je inspiratie op kunt doen.

Investeer in goede huidverzorgingsproducten

Of je deze zomer nu wel of niet op vakantie gaat, een ding is zeker: je huid wordt vaker blootgesteld aan de zon. Bovendien zijn de zonnestralen 's zomers sterker en feller. En dat kan schadelijke gevolgen hebben voor je huid. Als je huid niet goed beschermd is, ontstaan er sneller huidproblemen zoals pigmentvorming, uitdroging, verslapping, verbranding en veroudering van de huid. Investeer daarom in de juiste huidverzorging, zodat je op een veilige manier van de zon geniet. In ons artikel Your Super Summer Skincare Guide lees je de beste tips, inclusief de producten die we aanbevelen.