8 tips die jou helpen met sparen

Mijn financiënAnne von Gleich

Sparen. Waar de een maandelijks een vast bedrag opzijzet, heeft de ander het geld al uitgegeven nog voor het op de rekening staat. Geld moet rollen, toch? Maar het is ook belangrijk om een financiële reserve te hebben. Voor een nieuwe bank, wereldreis of, helaas, die kapotte wasmachine… Met deze 8 tips kan jij meer (be)sparen.

Reken af met gewoontes

Weet jij hoeveel geld je kwijt bent aan dagelijkse gewoontes? Bijvoorbeeld het kopje koffie in de trein, het snackje in de kantine of een pakje sigaretten? De bedragen lijken klein, maar als je alles bij elkaar optelt ben je zo tien euro kwijt. Per dag! Dat is gemiddeld 300 euro per maand. Het helpt om inzicht te krijgen in deze bedragen en te bepalen op welke dagen je kan besparen.

Zet contactloos betalen uit

Bliep! En weer ben je €1, €10 of zelfs €100 armer. Contactloos betalen gaat zó makkelijk dat je soms vergeet dat je geld uitgeeft. Als je een pincode moet invoeren, ben je veel bewuster bezig met het betaalproces. Misschien kom je er tijdens het afrekenen wel achter dat het een impulsaankoop is. Dan kan je de transactie afbreken óf de les onthouden voor je volgende winkelbezoek.

Spaar aan het begin van de maand

Het helpt om elke maand een vast percentage van je loon naar je spaarrekening over te boeken. Doe dat aan het begin van de maand! Dan is het geld niet meer zichtbaar op je lopende rekening. Hierdoor lijkt het of je minder geld hebt. Bovendien denk je net iets langer over een aankoop na als dat betekent dat je geld van je spaarrekening moet halen.

Betaal je rekeningen op tijd

Hoe simpel het ook klinkt: door je rekeningen op tijd te betalen, bespaar je uiteindelijk geld. Want hoe klein je factuur ook is – elke herinnering brengt kosten met zich mee. Vaak bedragen die kosten 5% tot 10% van het oorspronkelijke bedrag. Soms lopen die kosten fors op bij de tweede en derde herinnering. Dat geld zet je liever op je spaarrekening!

Spaar met financiële meevallers

“Een vergissing van de bank, in uw voordeel!” Soms krijg je plotseling geld terug. Bijvoorbeeld bij een teruggave van de Belastingdienst of energieleverancier. Of misschien krijg je wel een schenking van een familielid. Wat de aanleiding ook is: gebruik financiële meevallers, waar mogelijk, om te sparen! Hoe verleidelijk het ook is om impulsaankopen te doen.

Bekijk wat er in- en uitgaat

Heb je het gevoel dat jouw rekening iedere keer verdampt? Dan wordt het tijd om te kijken waar je geld naartoe gaat! Sommige mensen gebruiken hiervoor een huishoudboekje. Veel handiger is het om een online programma te gebruiken, zoals de app ‘Grip’ van ABM AMRO. Deze app is veilig en gratis in gebruik. Je laat de gegevens van je bankrekening(en) inlezen en Grip rekent aan welke categorieën jij je geld besteedt. Ook zie je maandelijkse, halfjaarlijkse en jaarlijkse trends op het gebied van inkomsten en uitgaven.

Bepaal jouw financiële prioriteiten

Als je eenmaal weet wat je per maand verdient en uitgeeft, wordt het tijd voor stap twee. Verdeel je maandelijkse inkomsten over je maandelijkse kosten. Houd daarmee rekening met de vaste lasten (zoals huur/hypotheek, auto, verzekeringen, abonnementen) en de variabele lasten (zoals boodschappen, cadeautjes, kleding, uitjes). Bekijk hoeveel je nodig hebt en wat je overhoudt om te kunnen sparen. Houd je te weinig geld over? Kijk dan of je wat met de categorieën kan schuiven. In de app Grip kan je vervolgens per categorie een budget aanmaken. Je ziet dan in een oogopslag of je nog binnen je budget zit.

Betaal ‘ouderwets’ met cash

Hoewel het steeds minder gebruikelijk is, zijn contante betalingen erg nuttig om te leren sparen. Vooral bij kleinere uitgaven, bijvoorbeeld in de supermarkt of op een terras. Door contant te betalen, zie je het geld letterlijk slinken. Je wordt je beter bewust van wat je uitgeeft.

Een tip uit de oude doos: maak thuis potjes met contant geld. Stop bijvoorbeeld €150 in het potje ‘boodschappen’, €50 in het potje ‘kleding en €25 in het potje ‘cadeautjes’. Verstop je pinpas achterin je portemonnee en shop zoveel mogelijk contant. Aan jou de uitdaging om het potje nog een beetje gevuld te houden tot het einde van de maand!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!